fbpx

ChristenUnie presenteert eigen HSL-plan

19 jun 2013 21:29

Volgens de ChristenUnie moet de toeslag op de binnenlandse Fyra verdwijnen. De partij wijst erop dat de grootste reistijdwinst wordt geboekt door het kortere traject, en niet door de hoge snelheid. Dat stelt de partij woensdag in een ambitieus HSL-plan.

Als het aan de ChristenUnie ligt kunnen er veel meer treinen via de hogesnelheidslijn gaan rijden. De partij pleit naast de Thalys en de Eurostar voor uurlijks drie andere treinen naar België. De partij wil namelijk niet alleen vanuit Amsterdam een uurlijkse HSL naar de Belgische hoofdstad, maar ook vanuit Den Haag. Daarnaast moet er tussen Eindhoven en Antwerpen een uurlijkse trein komen.

De partij wil verder dat er een hogesnelheidstrein Den Haag – Düsseldorf komt. De partij wijst op de plannen voor een intercity Den Haag – Eindhoven via de HSL. Die zou dan gecombineerd kunnen worden met een toekomstige hogesnelheidstrein Eindhoven – Düsseldorf. Tot slot wil de ChristenUnie dat treinen ook op veel andere trajecten sneller gaan rijden, tot 200 kilometer per uur. De partij erkent dat dit niet overal kan.

Aan ambitie is er in het plan geen gebrek. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat het plan in de nabije jaren volledig wordt doorgevoerd.