fbpx

ChristenUnie: van OV-chipkaart naar Gemakskaart

De ChristenUnie wil dat, na de vele problemen met de OV-chipkaart, de kaart een Gemakskaart wordt. Dit staat in de notitie die Tweede Kamerlid Arie Slob vrijdag aan de minister van Infrastructuur heeft aangeboden.

Slob: ,,De OV-chipkaart moet meer mogelijkheden bieden dan nu; zo moeten reizigers naast hun treinreis ook met de kaart gebruik kunnen maken van de taxi, de buurtbus, het toilet op het station en hun croissantje er mee kunnen afrekenen.”

Deadline
Met de notitie, die 45 aanbevelingen bevat, wil de ChristenUnie de minister een handreiking bieden om het gebruik maken van het openbaar vervoer voor de reiziger makkelijk en aantrekkelijk te maken. Op dit moment is het zo dat reizigers die van de NS overstappen op een trein van bijvoorbeeld Veolia bij dat overstappen uit- en inchecken en betalen reizigers twee keer het opstaptarief. Slob: ,,Eén keer in- en uitchecken per treinreis moet er komen. De ChristenUnie wil een duidelijke deadline hiervoor, het moet niet nog jaren duren.”

Verkrijgbaarheid
Vanaf 3 november dit jaar verdwijnen in heel Nederland de strippenkaarten en andere vervoersbewijzen en kan men naast de papieren treinkaartjes alleen nog reizen met de OV-chipkaart. Momenteel kosten de anonieme chipkaarten nog €7,50 en zijn ze maar op een beperkt aantal plekken verkrijgbaar, hier moet volgens de ChristenUnie verandering in komen. ,,De kaart moet verkrijgbaar zijn in elk winkelcentrum en op elk OV-knooppunt. Dus geen handtekeningenacties meer zoals van een winkelier in Haarlem die de kaart wil verkopen maar het niet mag."

Kapot
Slob noemt nog een voorbeeld hoe het niet moet. "Hier om de hoek bij het ondergrondse tramstation Het Spui staat één automaat maar die verkoopt alleen ritkaartjes en is ook nog kapot. Dat is onacceptabel", aldus slob.

Privacy
Naast het gebruiksvriendelijker maken van de OV-chipkaart moet de OV-chipkaart volgens de ChristenUnie ook meer privacy bieden. Slob: ,,Handig dat je gegevens bewaard worden voor geld terug bij vertraging en declaraties bij je werkgever of verantwoording voor de belastingdienst, maar als je er zelf voor kiest moet je met één druk op de knop je reisgegevens kunnen verwijderen.”

Foto: ChristenUnie