fbpx

CO2-calculator 9292 klopt niet

25 mrt 2015 11:48

De CO2-calculator van 9292 geeft een te rooskleurig beeld van de CO2 uitstoot van auto´s. Daardoor lijkt het ten onrechte alsof het openbaar vervoer nauwelijks schoner is dan de auto. Tot die conclusie komt OneWorld, een magazine dat publiceert over duurzame ontwikkelingen.

Een reis van bijvoorbeeld 52 minuten met bus en metro van een Parkeren + Reizen-locatie in Rotterdam naar Den Haag Centrum, kost 2,1 kilo CO2. Volgens 9292 zou de uitstoot met de auto voor die rit nagenoeg hetzelfde zijn (2,3 kilo CO2). OneWorld stelt die uitstoot ter discussie, en verwijst daarbij naar een veelgeciteerd onderzoek van CE Delft. Daaruit blijkt dat bij een reis met de auto 1,8 keer zoveel CO2 wordt uitgestoten.

Volgens OneWorld gaat 9292 de fout in doordat de data van de reisinformatiegigant niet uitgaat van de praktijkuitstoot van auto´s, maar van de cijfers die door autofabrianten worden opgegeven. De data die 9292 gebruikt wordt aangeleverd door Het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvdM). Tegenover OneWorld bevestigt IvdM dat de cijfers een te rooskleurig beeld geven voor de auto.

"De CO2-uitstoot van auto’s die wij hanteren, is het normverbruik dat wordt opgegeven door fabrikanten. Dit klopt vaak niet met het praktijkgebruik, en daardoor kan de CO2-calculator op 9292.nl een te positief beeld geven van de CO2-uitstoot van een auto”, legt Kaspar Zom van IvdM uit. Toch zal IvdM de niet-realistische cijfers blijven gebruiken, omdat het de officiële cijfers zijn die fabrikanten publiceren. 

9292 wist tot de publicatie van OneWorld niet dat de CO2-cijfers zo konden afwijken. "Op verzoek van het ministerie hebben we de CO2-calculator toegevoegd. We hebben dat precies zo gedaan als ons werd gevraagd. We willen niet misleiden. Dat doen we ook niet, want dit zijn de offciële cijfers. We staan open om hier nog eens naar te kijken, maar we zullen ook op de kosten moeten letten", reageert Atty Visch van 9292 tegenover Treinreiziger.nl. De CO2-indicator is gemaakt met een subsidie, meldde 9292 in het jaarverlslag van 2013. 

De Nederlandse Spoorwegen hebben ook een CO2-calculator, die gaat wel uit van de praktijkuitstoot van auto´s. Cijfers die NS gebruikt zijn afkomstig van Milieu Centraal en zijn gebaseerd op onderzoek van CE Delft en ADAC (de Duitse ANWB). Milieu Centraal vreest dat de verschillende cijfers bij consumenten voor verwarring kunnen zorgen. “Dat kan leiden wantrouwen, waardoor mensen kunnen denken: ‘zie je wel, al dat groene gedoe is onzin”, aldus een woordvoerster.

Afbeelding: Een extreem voorbeeld voor een reis van Puttershoek naar Zwijndrecht. In veel gevallen scoren de bus en de auto bij 9292 nagenoeg hetzelfde. De trein scoort ook bij 9292 vaak veel beter dan de auto.