fbpx

Consulent verkocht mogelijk NS informatie aan Bombardier

24 feb 2015 17:45

De Nederlandse Spoorwegen doen onderzoek naar een externe consulent die zich mogelijk heeft laten betalen door treinfabrikant Bombardier in ruil voor vertrouwelijke NS-informatie. Dat bevestigde een woordvoerder van het spoorbedrijf dinsdag na berichtgeving door RTL Nieuws.

Het contract met de consulent is inmiddels opgeschort en hem is de toegang tot het pand en de computersystemen ontzegd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een externe advocaat. Er wordt gekeken naar alle werkzaamheden die de man de afgelopen jaren voor de NS heeft uitgevoerd. Het spoorbedrijf schakelt justitie in als de resultaten van het onderzoek daar aanleiding voor geven. NS wil in het belang van het het onderzoek verder geen informatie geven.

Volgens RTL Nieuws zou de betrokken consulent de vertrouwelijke documenten hebben gelekt aan Bombardier, een van de treinfabrikanten die in de markt was voor de levering van 118 sprintertreinen aan NS. Hij zou in ruil daarvoor tussen de 5.000 en 10.000 euro hebben ontvangen. De opdracht, met een waarde van ruim 500 miljoen euro, ging uiteindelijk naar de Spaanse fabrikant CAF.

NS heeft zowel de aandeelhouder (het ministerie van Financiën) als de concessieverlener (het ministerie van Infrastructuur) geïnformeerd over de mogelijke omkoping. "We wachten de resultaten van het onderzoek af en vertrouwen er op dat als daar aanleiding voor is NS aangifte zal doen´´, aldus Financiën.

In de Tweede Kamer hebben de PVV en D66 al aan de bel getrokken. "Het is onvoorstelbaar dat NS deze berichten voor zichzelf heeft willen houden, en er niet direct aangifte is gedaan. Omkoping is een strafbaar feit en de vraag rijst of de aanbesteding nu wel eerlijk is verlopen´´, zegt PVV-Kamerlid Barry Madlener.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven spreekt van "een zeer ernstige zaak´´. "Er moet worden onderzocht of dit de belastingbetaler of reiziger geld heeft gekost. Als dit het geval zou blijken te zijn, dan moet worden onderzocht of de aanbestedingsprocedures opnieuw moeten worden gedaan. De reiziger moet ervan op aan kunnen dat hij het beste vervoer voor de beste prijs krijgt.´´