Dienstregeling 2023: 10% minder treinen vanwege personeelstekort bij NS

In 2023 gaan er structureel minder treinen rijden, vanwege het tekort aan personeel. De dienstregeling gaat in december in, maar al voor die tijd wordt de dienstregeling stapsgewijs uitgedund.

Tienminutentrein

Vanaf 5 september al komt er een einde aan de tienminutentrein. Tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven gaat de intercity voortaan vier keer per uur rijden. Een andere wijziging is dat de avonddienstregeling per 5 september al ingaat vanaf 20:00 uur, in plaats van 22:00 uur. Dat betekent dat er ‘s avonds minder treinen rijden. Ook in het weekend gaan de frequenties omlaag. Intercity’s en Sprinters die nu nog elk kwartier rijden, gaan vanaf september elk half uur rijden.

Per 11 december gaan er op vrijdag minder spitstreinen rijden. Wel keert in december de tienminutentrein van maandag tot en met donderdag terug tussen Amsterdam – Eindhoven. Tussen Breda – Rotterdam gaat het aantal treinen op de HSL terug van vijf naar drie treinen per uur.

Forse reizigersgroei

Volgens NS is de huidige dienstregeling nog gebaseerd op de verwachte “forse” reizigersgroei uit 2019. “De wereld ziet er nu echt anders uit”, zegt waarnemend president-directeur van de NS, Bert Groenewegen. Groenewegen ziet dat de huidige dienstverlening met het tekort aan collega’s niet volledig kan worden waargemaakt. Dat zorgt voor uitval van treinen, teleurstellingen bij reizigers en een te hoge werkdruk.

De uitspraken zijn opvallend, omdat NS in de coronaperiode nog vasthield aan de introductie van de tienminutentrein Rotterdam – Schiphol – Arnhem. In de eerste periode reed deze echter niet vanwege coronamaatregelen, daarna werd de trein geschrapt vanwege personeelstekort. Inmiddels is deze tienminutentrein structureel geschrapt.

Wennen

Aanpassingen in de dienstregeling zijn volgens Groenewegen noodzakelijk, om “collega’s weer meer ruimte te geven om weer op een normale manier hun werk te kunnen doen”. Het spoorbedrijf erkent dat reizigers zullen moeten wennen aan de aanpassingen. Zo kunnen sommige treinen drukker zijn dan voorheen. In de daluren, avonduren en in het weekend zullen reizigers daarnaast vaker moeten overstappen. Met de aanpassingen hoopt de NS te voorkomen dat reizigers kort voor hun reis te maken krijgen met uitval van treinen.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 23 augustus 2022 22:22

Share

Recent Posts

Limburg eist meer geld van nieuw kabinet voor internationale treinverbindingen

De provincie Limburg eist meer geld van het aanstaande kabinet om grensoverschrijdend treinverkeer te verbeteren.…

11 uur terug

Voor het eerst helemaal geen treinen naar Amsterdam Centraal vanwege werkzaamheden

Zaterdag 29 juni rijden er geen treinen van en naar Amsterdam Centraal. Het is voor…

17 uur terug

Bezoek de Olympische Spelen met de trein: dit zijn de beste opties

Over een maand, op 26 juli, barsten de Olympische Spelen los in Parijs. Het grootste…

2 dagen terug

Bizarre beelden: hoog water hindert (trein-)verkeer naar Zermatt

Zwitserland kampt met overstromingen door hevige regenval en smeltwater. Vanwege de weersomstandigheden is het treinverkeer…

3 dagen terug

Nightjet naar Wenen in de toekomst mogelijk via Deventer

NS en de Oostenrijkse spoorwegen onderzoeken of de Nightjet naar Wenen vanaf december 2025 kan…

4 dagen terug

Negen van de tien vrouwen voelen zich onveilig op stations

Vrouwen voelen zich onveilig in het ov en op stations en vermijden deze plekken, blijkt…

4 dagen terug