fbpx

Directeur Schiphol hekelt bereikbaarheid per trein

Jos Nijhuis, directeur van de luchthaven Schiphol maakt zich heel druk om de bereikbaarheid van de luchthaven per trein. Volgens hem loopt het aantal reizigers naar het vliegveld door de vele werkzaamheden achter op de verwachtingen. Dat zei hij maandag op BNR Nieuwsradio.

"We willen dat reizigers, maar ook alle werkers op Schiphol, zoveel mogelijk gebruik kunnen maken van de trein. Bereikbaarheid per spoor is cruciaal´´, aldus Nijhuis. "De afgelopen twee, drie jaar is het aantal reizigers dat per spoor naar Schiphol komt langzaam aan het afnemen, terwijl het beleid is dat het toe zou moeten nemen.´´

Veel storingen
Treinreiziger.nl meldde recent dat treinreizigers rond Schiphol in verhouding met andere trajecten vaak last hebben van verstoringen. Toen al reageerde de luchthaven met ongenoegen. "Het aandeel van het openbaar vervoer is gezakt van 38 naar 35 procent, terwijl ons streven juist is op minimaal veertig procent te zitten", aldus een woordvoerder van de luchthaven toen.

Werkzaamheden
ProRail werkt al een tijd aan het traject tussen Schiphol en Lelystad. Hierdoor reden er afgelopen weekend geen treinen tussen Schiphol en Amsterdam Sloterdijk, Bijlmer ArenA en Diemen Zuid. Verder werden nachttreinen en Thalys omgeleid en stopten niet te Schiphol.

Betere woordvoering
Nijhuis heeft begrip voor de werkzaamheden, maar hij zou ook wel wat meer begrip voor de klant willen zien. "De woordvoering moet veel beter. Het afgelopen weekend heeft de reiziger goed gereageerd. Dat is een hele opluchting, maar dit zijn geen goede ontwikkelingen.´´ 

Problemen
Ook in de eerste week van juli waren er werkzaamheden. Dat was ongunstig voor de luchthaven, omdat juist toen veel mensen op vakantie gingen. Bovendien waren er toen op sommige trajecten de plaatsvervangende bussen overvol. Daarover zijn nu geen klachten binnen gekomen. Voorlopig zijn de werkzaamheden ook nog niet voorbij. In het weekeinde van 7 en 8 december vinden opnieuw werkzaamheden plaats aan het spoor rond de luchthaven, ten behoeve van de spoorverdubbeling tussen de Riekerpolder en de aansluiting vanaf RAI naar Duivendrecht en Bijlmer ArenA.

(c) ANP / Treinreiziger.nl