Dode bij treinbotsing op ERTMS-spoor in Wales
22 okt 2024 9:36
Bij een treinbotsing in Wales is maandagavond een man omgekomen en zijn vijftien mensen gewond geraakt. De treinen botsten op de 215 kilometer lange enkelsporige Cambrische lijn die in 2011 als eerste spoorlijn in Groot-Brittanië uitgerust werd met het nieuwe Europese spoorbeveiligingssysteem ERTMS.
Volgens de autoriteiten zijn de vijftien gewonden naar het ziekenhuis gebracht maar zijn hun verwondingen niet levensbedreigend. Alle andere passagiers konden uit de treinen worden gehaald. Hoe de botsing kon gebeuren is niet bekend. De spoorlijn is voorlopig afgesloten voor onderzoek.
Botsing op lage snelheid
De twee treinen botsten gisteravond op lage snelheid rond half acht lokale tijd bij het plaatsje Llanbrynmair in Powys. Allebei de treinen waren van vervoerder Transport for Wales. De betrokken treinen waren de trein van 18.31 van Shrewsbury naar Aberystwyth en de trein van 19.09 van Machynlleth naar Shrewsbury.
Een passagier vertelde de BBC dat hij behoorlijk geschokt was. De man zei dat hij plotseling op de grond lag zich afvragend wat er ’in godsnaam was gebeurd’. Een omwonende vertelde dat het erop leek dat een van de treinen er niet in slaagde te stoppen op de gebruikelijke plek op een heuvel en weggleed.
Een van mooiste spoorlijnen
De Cambrische lijn in Wales bestaat uit twee delen. Een deel gaat van Shrewsbury in Engeland westwaarts naar de kust in Wales waar de lijn langs de kust van noord naar zuid loopt tussen Aberystwyth en Pwllheli door het Snowdonia park. De spoorlijn geldt als een van de mooiste spoorwegtrajecten in Groot Brittannië. De botsing gebeurde op het spoor dat van de kust naar het westen gaat door de Cambrische bergen.
Proeftraject voor ERTMS
Op de Cambrische lijn was het proeftraject voor de invoering van het Europese digitale spoorbeveiligingssysteem ERTMS in Groot Brittannië. In 2011 werd de gehele spoorlijn uitgerust met ERTMS niveau 2. Het was de eerste spoorlijn in Groot-Brittannië met het nieuwe beveiligingssysteem.


© Treinreiziger.nl
Wil je helpen Treinreiziger.nl te verbeteren en te vernieuwen? Beantwoord hier 6 vragen.
Er zullen wel situaties zijn waar de beveiliging er ook niets meer aan kan doen. Zoals bij falende remmen of het gesuggereerde doorglijden. Vreemd dat dit nu nieuws is in NL.
Starfighters waren berucht want ze vielen bij bosjes uit de hemel. Van de F16 zijn er uiteindelijk net zoveel verongelukt en daar hoor je niemand over. Na eeuwen met ongelukken op de rails is het schijnbaar een probleem wanneer er op een ERTMS traject wat gebeurt.
NB op de HSL is bij Berkel en Rodenrijs wel eens een met opzet op de baan gedropte kruiwagen aangereden. Was dat ook een probleem met ERTMS? In bewoond gebied moet je de hekken gewoon hoger maken.
@ Molenaar
Mee eens, eenmaal aan het glijden is er weinig meer aan te doen.
Railremmen willen nog wel eens helpen maar ik heb geen idee of dit materieel daarmee is uitgerust.
Eens dat we de oorzaak niet weten, en dat het goed verklaarbaar zou kunnen zijn. Maar omdat ERTMS als zeer veilig wordt gezien, is het wel opvallend en in die zin intressant. Niet direct relevant voor Nederland, maar om heel eerlijk te zijn, geldt dat bij meerdere artikelen.
Het is zeker iets dat ook voor Nederland relevant is omdat de kans op een ontwerpfout in ERTMS niet uitgesloten is.
Het mag best vermeld worden, maar door het in de kop op te nemen wek je de suggestie dat de beveiliging er iets mee te maken heeft terwijl daar nog niets over bekend is.
“Dode bij treinbotsing op normaalspoor in Wales”Hup, heel Nederland over op smalspoor!
Noot voor de redactie: De zin “Een deel gaat van Shrewsbury in Engeland oostwaarts naar de kust in Wales” klopt niet. Dit moet natuurlijk ‘westwaards’ zijn.
Het is inderdaad een mooie spoorlijn. Ben er een keer geweest voordat ERTMS werd geïntroduceerd. Het stuk waar dit ongeval plaatsvond rijdt de trein in bergachtig gebied met voor een spoorlijn steile hellingen.
Eerst onderzoek afwachten en dan pas conclusies trekken. Idd het kan ook aan heel iets anders liggen waarom dit ongeval is gebeurd.
Wellicht staat er nog een mooi cabrideje op Youtube van deze lijn om een koude winteravond mee te vullen.
Proef mislukt.
Welke proef?
ERTMS
Na 13 jaar is het geen proef meer. Het is gewoon in gebruik. Net als hier en BE, DK en waar meer.
Mee eens, je kunt in dit systeem zelfs invoeren dat de sporen glad zijn en dan wordt de remcurve aangepast. Dat moet je dan wel doen natuurlijk.
Gladde sporen zullen altijd wel een probleem blijven. In sommige landen wordt de afstand van het sein tot het wissel vergroot (doorschietruimte). Ongelukken blijven altijd mogelijk, ook bij een zeer veilig systeem als ERTMS.
Goede reclame voor ERMTS. Als het al niet goed gaat op een spoorlijn met hooguit 1 trein per uur (vaak 1 trein per 2 uur), waarom moeten er dan letterlijk miljarden in worden geïnvesteerd in landen met een veel drukker bereden spoorwegnet? Heb sowieso nooit het voordeel van dit systeem begrepen. Automatiseer dan volledig of steek het kennelijk beschikbare budget in onderhoud.
Niemand weet waarom ERTMS ingevoerd moet worden anders dan dat het een prestige project van de EU is.
Omdat het nog steeds ingewikkelder is om een trein over een landsgrens heen te laten rijden dan over een provinciegrens.
Dat procentueel handjevol treinen dat een grens over gaat kun je ook wel met twee beveiligingssystemen uitrusten.
Volgens mij rijdt die trein van Amsterdam naar Londen door 4 landen. Dat zijn dus al 4 beveiligingssystemen. Je hebt ook nachttreinen van Nederland naar Oostenrijk. Je hebt de 3 landentrein bij Limburg.
En hoeveel van het totale aantal treinen zijn dat procentueel?
Het verbetert het gebruik van bestaand spoor en werkt ook over de grens, uiteindelijk.
Het wordt elders al breed ingezet. Zoals op de HSL in NL en de Betuweroute. Daar is het wel wat drukker. Zaak is om het rond de HSL aansluitingen flink uit te breiden en ook de Flevolijn te doen zodat je met de bestaande Hanzelijn Zwolle kan bereiken.
Misschien kunnen de minnetjesgevers hun mening toelichten? Wellicht komt er dan een substantiële discussie over een toch belangrijk onderwerp tot stand. Klikken is simpel; je insteek beredeneren kennelijk minder.
Hele neus weg! Wel mooi rails zonder bovenleiding en palen. Zoals het begon ooit.
Rails zonder waterpas ook.
Ja, met een stoker die zich het lazerus werkte en de loc die de omgeving flink vergalde.
Vreemd en lelijk treinmodel, daar waar men koppelbaarheid en doorlopen belangrijk vindt. Vreemd genoeg zie je dat in bepaalde landen, met veel lelijke spullen, en in andere landen niet 🙂
Voor dit traject werd die koppeling juist gebruikt omdat het in feite een vleugeltrein is met bestemmingen Aberystwith resp. Pwlhelli waar ze in Machinlleth splitsen.
Juist een heel functioneel ontwerp dat in het VK ook bij modernere treinen nog steeds wordt toegepast..