fbpx

Drukke treinen rond Utrecht door lerarenstaking

26 jan 2012 14:49

Op Utrecht Centraal is het donderdag veel drukker dan gebruikelijk. Tienduizend stakende leraren keren vanuit de jaarbeurs in Utrecht terug naar huis. De Nederlandse Spoorwegen vragen leraren om aan het eind van de middag gefaseerd de stad te verlaten.

Dat heeft een zegsvrouw gemeld. ´´De aanloop donderdagochtend was verspreid’’, aldus de NS. ´"Maar wij kunnen het niet aan als alle stakers tegen 4 uur tegelijkertijd naar het station toe gaan." Donderdag was het in de ochtend richting Utrecht ook al druk. 

Leden van de AOb kregen eerder een treinkaartje voor gratis vervoer vanaf elk station naar Utrecht. Na registratie krijgen de stakers ook een gratis retourkaartje. Volgens een woordvoerder van de NS waren de treinen in de ochtend voller dan normaal, maar zijn ze niet afgeladen. Voor de terugreis heeft NS extra personeel en materieel achter de hand. Mocht het nodig zijn dan wordt het extra personeel en materieel ingezet.

De leraren voeren actie tegen de nieuwe urennorm van 1040 uur, waarmee de Tweede Kamer al akkoord is gegaan. De docenten en het ondersteunend personeel vinden de nieuwe urennorm onhaalbaar. Ook zijn de docenten tegen de nullijn voor salarissen, de bezuinigingen op het passend onderwijs en het terugbrengen van de zomervakantie van zeven naar zes weken.