fbpx

Duitse Spoorwegen vervoeren recordaantal reizigers

21 mrt 2013 12:14

Deutsche Bahn (DB) heeft een positief jaar achter de rug. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de Duitse spoorwegmaatschappij donderdag publiceerde. De winst, omzet en het reizigersaantal stegen ten opzichte van een jaar eerder. Daarnaast werd de nettoschuldpositie naar beneden geschroefd.

In totaal boekte DB vorig jaar met 2,7 miljard euro ruim 17 procent meer winst dan 2011. De omzet steeg met bijna 4 procent naar 39,3 miljard euro. Het aantal reizigers en het aantal nieuwe werknemers klom zelfs naar recordhoogte. In totaal reisden er binnen Duitsland 1,97 miljard mensen met de trein, een stijging van 49 miljoen reizigers. Daarnaast vulde DB 11.000 nieuwe arbeidsplekken in, het hoogste aantal in 10 jaar. De nettoschuld werd met 1,4 procent naar beneden gebracht tot 16,4 miljard euro.

Optimistisch
"Meer omzet, meer winst, meer investeringen en boven alles een nieuw record aan passagiers in onze treinen´´, zei topman Rüdiger Grube donderdag. "Al deze getallen laten zien dat we met onze strategie DB2020 op het juiste spoor zitten.´´ Volgens de financieel directeur van het staatsbedrijf zijn alle divisies winstgevend en kijkt DB dan ook optimistisch naar de toekomst.

Dividend voor de staat
Het bedrijf wil uiteindelijk in 2020 een omzet halen van 70 miljard, zei de topman vorig jaar bij de presentatie van de jaarcijfers. Ook toen vervoerde het bedrijf een recordaantal reizigers. De Duitse staat kan blij zijn met de winst: die krijgt als enig aandeelhouder dividend uitgekeerd van het spoorbedrijf.

Winterweer
Er was meer goed nieuws, want er reden in 2012 meer treinen op tijd dan in 2011. De punctualiteit van alle reizigerstreinen steeg van 92,9 procent naar 94,6 procent. Ook over het verloop van de winter was de DB-topman tevreden. "Terwijl er op sommige dagen honderden vluchten werden geannuleerd, en automobilisten uren vast stonden, konden wij een betrouwbare dienstverlening aanbieden." Wel reden de treinen op sommige trajecten vanwege het winterweer langzamer.

(c) ANP / Treinreiziger.nl