fbpx
Foto: Rob de Veld

Economische schade Thalys door aanslagen lijkt mee te vallen

16 nov 2015 12:45

Het aantal treinreizigers dat tickets van of naar Parijs annuleert vanwege de aanslagen in de Franse hoofdstad lijkt mee te vallen. Dat zegt het spoorbedrijf in een eerste reactie, al ontbreekt er momenteel nog een compleet beeld. Thalys verwacht op dit moment iets minder kaartjes te zullen verkopen, maar dat zal naar verwachting snel aantrekken.

"Bij de eerdere incidenten, bijvoorbeeld bij de mislukte aanslag in de Thalys, hebben we dat ook gezien," zegt een woordvoerder in een reactie. Volgens hem blijven veel reizigers nuchter en heeft tot nu toe slechts een klein deel van de reizigers tickets geannuleerd. Volgens het AD waren de treinen dit weekend wel degelijk een stuk rustiger dan normaal. 

Wat de financiële impact van de aanslagen precies zal zijn, weet Thalys nog niet. "Dat blijft koffiedik kijken," verklaart de woordvoerder. Het bedrijf houdt er rekening mee dat er weliswaar nu minder treinkaartjes worden verkocht, maar dat dit later gecompenseerd wordt. De verkoop van treinkaartjes start namelijk al drie maanden voor vertrek met goedkope kaartjes die normaal gesproken snel uitverkocht zijn. "Het kan zo zijn dat die nu wat langer beschikbaar blijven, maar dat dit later weer wordt gecompenseerd."

Op dit moment kunnen treinreizigers in december en januari nog volop goedkope treinkaartjes vinden, maar dat komt ook doordat er een actie loopt. Eerder deze maand verkocht Thalys 11.000 tickets voor 11 euro, een actie die duizenden reizigers tevergeefs probeerden te boeken. Dat zorgde destijds voor veel teleurstelling. Door de recente ontwikkelingen zijn veel mensen achteraf blij: reizigers die een goedkoop ticket hadden bemachtigd, zien nu soms toch van hun reis af. 

Foto: Rob de Veld