Eerste directe Eurostar naar Londen, met vertraging, gearriveerd – vanaf 2026 vijf treinen per dag
10 feb 2025 11:13
Met een vertraging van 25 minuten is maandagochtend, sinds meer dan een half jaar, weer een directe trein vanuit Amsterdam Centraal gearriveerd op station St. Pancras in Londen. De directe verbinding is mogelijk omdat in Amsterdam een nieuwe terminal voor de paspoortcontrole is geopend. Het aantal directe treinen naar Londen gaat wellicht van nu drie per dag, naar vijf volgend jaar.
Sinds juni moesten treinreizigers naar Londen de trein nemen naar Brussel-Zuid om daar door de paspoortcontrole voor het Verenigd Koninkrijk te gaan en vervolgens de trein te nemen naar Londen. Dat was nodig omdat er door de verbouwing van het Centraal Station in Amsterdam geen plek meer was voor de paspoortcontrole.
Inmiddels is er op Centraal een geheel nieuwe terminal geopend voor de reizen naar Londen. De nieuwe ’UK Terminal’ bevindt zich in de Amstelpassage, tussen de Middentunnel en Oosttunnel, met de ingang aan de kant van de stationshal aan de centrumzijde van het station. (tekst gaat door onder afbeelding)

Helemaal klaar is de terminal nog niet. Als het wel zover is, is er plek voor ongeveer 650 reizigers. Samen met de ongeveer 160 reizigers die op station Rotterdam instappen, is er dan plaats voor ruim 800 reizigers per trein van Nederland naar Londen.
Momenteel kunnen er tot eind maart vanuit Amsterdam 400 reizigers per trein mee met de Eurostar naar Londen. Dat is al tien procent meer dan voor de verbouwing. Na de volgende werkzaamheden kunnen er vanaf eind april ongeveer 600 reizigers per trein mee vanuit Amsterdam en vanaf het einde van het jaar kunnen er nog eens 50 extra reizigers bij.
Van drie naar vijf keer per dag
Met de terugkeer van de directe verbinding is er een extra trein naar Londen bijgekomen. In de ochtend gaat er voortaan, op week- en zondagen, om 6.40 uur al een directe trein naar Londen, die om 9.57 uur (10.57 uur Nederlandse tijd) arriveert. De volgende directe treinen naar Londen St. Pancras gaan om 13.40 uur en 18.40 uur. Op zaterdag gaan er twee treinen per dag (8.40 uur en 16.40 uur).
NS International en Eurostar willen het aantal verbindingen per dag verder omhoog brengen. In 2026 is het de bedoeling om vijf keer per dag rechtstreeks van Nederland naar Londen te treinen.
Terminal vanaf eind maart drie weken dicht
De Eurostar naar Londen zal de komende tijd nog wel last houden van werk aan het spoor en Centraal Station. Tussen 30 maart en 22 april gaat de nieuwe UK Terminal in Amsterdam weer tijdelijk dicht wegens de werkzaamheden op Centraal Station. Reizigers naar Londen moeten gedurende deze tijd weer overstappen in Brussel-Zuid.
Eurostar maakt een flinke groei door. Vorig jaar was een recordjaar voor de treinmaatschappij met 19,5 miljoen reizigers, vijf procent meer dan in 2023. De verbinding van Nederland naar Londen is een van de sterkst groeiende verbindingen.
(c) Treinreiziger.nl
Op zich mooi dat er weer een trein rijdt tussen Amsterdam en Londen. Ik denk wel dat Parijs altijd meer in trek zal blijven dan Londen. Zeker de paspoortcontrole en daardoor een lange periode dat je vantevoren aanwezig moet zijn maakt het wat mij betreft onaantrekkelijk. Logisch dat deze verbinding het snelst groeit want deze verbinding is er natuurlijk maar relatief kort.
Zeker als je dan naar de totale reistijd kijkt. Inclusief paspoortcontrole ben je toch ruim 4 uur bezig vanaf Amsterdam Centraal tot en met London St. Pancras International.
Dat kan voor een aantal reizigers toch de afweging zijn om de goedkopere vliegtuig te nemen. Of eventueel de boot.
Er is voor de Eurostar Amsterdam – Londen een segment reizigers die voor comfort kiezen. Die graag een comfortabele trein nemen. En graag van hartje Amsterdam naar hartje Londen willen gaan. En niet schrikken van de hoge tarieven van Eurostar.
Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Het zal helemaal niet verkeerd zijn als een budget hogesnelheidstrein tussen Amsterdam – Londen zal rijden. Want als je kijkt naar Ryanair en EasyJet tussen Engeland/Londen – Nederland is daar best markt voor. Hopelijk wil RENFE of Trenitalia in dat gat springen.
Het enige grote voordeel wat de trein biedt t.o.v. het vliegtuig is de bagage. In de trein kan dat gratis mee en in het vliegtuig is de bagage soms duurder dan het vliegticket. Budget trein zie ik niet gebeuren. NS is al sinds jaar en dag bezig om de concurrentie vooral buiten de deur te houden zoals je zelf ook wel weet.
En comfort, veiligheid, goedkoper voor en na transport …
Dat zijn ook bepaalde afwegingen voor reizigers. Geen extra tarief voor bagage.
Bij spoorbedrijf Eurostar is bagage inclusief bij de prijs. Voor – en natransport tussen hartje Amsterdam – hartje Londen is aantrekkelijk voor aantal treinreizigers. Meer comfort dan in vliegtuigen.
Waarschijnlijk zullen de meeste reizigers in deze dure tijden toch vooral de vliegtuig nemen. De luchtvaartmaatschappijen hoeft alleen maar reclame te maken met hun tarieven tussen Londen – Nederland.
Ik denk juist dat voor lui buiten amsterdam het voor en na tra sport meeweegt. Treinkaartjes naar schiphol zijn snel duurder dan de 4.50 of 9 euro die ns rekent voor een trein van of naar de eurostar.
“lui buiten amsterdam” 🙄, nogmaals, voor de meeste mensen in NL is rotjeknor de meest voordehand liggende opstapplaats. ns heeft in zijn ondoorgrondelijke wijsheid veel doorgaande treinen afgeschaft. 😡
Dat was het voorheen wel. Nu is er geen rechtstreekse verbinding Arnhem-Utrecht-Rotterdam (nee ik tel die omreisroute via Schiphol niet mee). Schiphol lijkt me meer voorde hand liggend. Dat gebruik ik als we naar Frankrijk gaan. Waarom Eurostar niet op Schiphol laten stoppen ? Ja dan moet je daar weer een douaneruimte maken.
Op Schiphol wel ruim voldoende personeel aanwezig voor de grenscontrole…
Voor de Eurostar moet er ook een Brits checkpoint zijn.
Leuk maar die korting krijg je alleen maar als je gebruik maakt van NS international. Boek je via eurostar snap voor een last minute dan moet je gewoon volle pond betalen bij NS. Ook hangt het er natuurlijk vanaf waar je woont als je al in eindhoven woont zijn er 0 kosten voor het voor en na vervoer naar eindhoven airport idem voor schiphol en nabijgelegen gemeentes.
Zolang je van Amsterdam Centraal naar London niet volledig vrij baan hebt, waarbij je geen lokale en regionale treinen hindert, is Renfe of Trenitalia toelaten op Amsterdam-London geen optie. Amsterdam-Hoofddorp, Rotterdam-Barendrecht, Antwerpen Noorderdokken-Mechelen en Schaarbeek-Brussel Zuid hebben te weinig capaciteit om extra treinen te verwerken.
Weet waar je op doelt. Zie onder andere de ergernis van inpassing van Eurocity Direct in België. Dat ten koste gaat van regionale treinen in België.
NS kan beter de Eurocity Direct meer integreren in het Belgische spoornet. Nu hebben ze dezelfde rijpatroon als de Eurostar richting Parijs. Dat levert een lage bezettingsgraad op voor Eurocity Direct.
In de zomerperiode zal de Eurocity Direct en Eurocity van pas komen voor de internationale toeristen.
Met de Eurostar 320 heb je in de komende jaren al een kleine verhoging met de frequentie naar (maximaal) 5 retourritten. Eurostar gaat tot 2030 vooral voor winstmaximalisatie.
Waarschijnlijk zijn er dan genoeg reizigers over die ook een trein naar Londen willen nemen. Maar dat niet op dezelfde dag kunnen boeken. En sommige reizigers zullen de Eurostar te duur vinden.
Zal dan extra treinritten tussen Amsterdam – Londen dan zo’n verschil maken? Waarschijnlijk zullen Trenitalia of RENFE slechts een aantal keren per dag rijden.
Maar ProRail en Infrabel kunnen dat mogelijk een bezwaar vinden omdat die extra hogesnelheidstreinen extra capaciteit op het spoornet vragen.
Het is niet Eurocity Direct geweest die gezorgd heeft dat NMBS minder binnenlandse treinen kan laten rijden. Arbitrage heeft bepaald dat de NMBS een slot moest afstaan aan Eurostar.
Het is natuur een misser geweest dat tussen Antwerpen en Brussel-Zuid geen HSL is aangelegd.
Destijds vonden ze de afstand tekort tussen Antwerpen – Brussel. En ze hebben gelijk. Het rechtvaardigt de aanleg van een HSL niet.
Bovendien is de Diabolospoorlijn via vliegveld Zaventem erbij gekomen. Dat is ook een forse uitbreiding tussen Mechelen – Schaarbeek via vliegveld Brussel Nationaal Luchthaven.
De capaciteit is nu wel beperkt. Het gaat wel om een belangrijk onderdeel in een langere route. In de oorspronkelijke plannen zou Antwerpen helemaal niet aangedaan worden, maar de Vlaamse overheid heeft toen dwars gelegen. Nu zitten internationale treinen en nationale treinen daar elkaar in de weg.
Nou ja, opzoch is lijn 25 n prima, voor een stuk van 50 km is 220 km per uur meer dan genoeg.
Het is alleen jammer dat deze maar tot mechelen loopt.
En het echte probleem, de noord-zuid passage in brussel zit al decennia overvol. En belgie investeerd maar niet in een tweede route van het noorden van brussel naar hsl 1.
In Brussel zou een HSL-tunnel geboord moeten worden: ten noorden van Brussel-Noord erin en bij Brussel-Zuid eruit.
Ze zijn in en rondom Brussel bezig met GEN netwerk:
https://infrabel.be/nl/project/gen
Dat zal de Noord – Zuidverbinding gaan ontlasten. Dat is deels al klaar. Maar het moet nog afgewerkt worden. Ook hier geen HSL.
Aan de spoorlijn naar Namen wordt al vele jaren gewerkt, Brussel – Ottignies is belangrijk vanwege de universiteit in Louvain-la-Neuve. Maar deze lijn sluit niet aan op Brussel-Zuid. Knelpunten zijn vooral de tunnel onder de binnenstad en de lijnen naar het noorden. Er werken veel Vlaamse forensen in Brussel.
Ik zou eerder de passage bij brussel.luxemburg uitbreiden, die kruist zowel desporen naar nederland en duitsland in het noorden, en de hsl naar frankrijk kn het zuiden.
Hoe wil je die verbinding uitbreiden? Een extra tunnelbuis. langs de Josafatunnel?
“Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Het zal helemaal niet verkeerd zijn als een budget hogesnelheidstrein tussen Amsterdam – Londen zal rijden. Want als je kijkt naar Ryanair en EasyJet tussen Engeland/Londen – Nederland is daar best markt voor. Hopelijk wil RENFE of Trenitalia in dat gat springen.”
Eurotunnel heeft een concessie voor 99 jaar voor de exploitatie van de kanaaltunnel lees ik elders, dus er is helemaal geen gat om in te springen.
Eurotunnel heeft al aangegeven dat er gewoon capaciteit is in de chunnel voor andere vervoerders, dus daar ligt het probleem niet echt (al zijn de eisen waaraan de treinstellen moeten voldoen wel hoog).
Nou ja, vliegtuigen hebben dat ook.
En aan de nederlandse kant ben je vrij snel door de checkpoints heen.
St. Pancras is een ander verhaal, maar ja, dat is vooral aan de britten te danken.
De terminal blokkeert al die trappen? Een beetje vreemd, is het dat wel waard?
En wat gebeurt er nu met het opstalletje dat eerder, recent nog, met veel drukte op perron 15 werd gebouwd?
Het is makkelijk sterk groeien als je rekent vanuit drie ritten per dag. Het is een stuk lastiger om 60% te groeien als je al 14 ritten hebt en er maar 24 uur in een dag zit.
Het plattegrondje is wat onduidelijk, maar de terminal zit gelukkig zeg maar ‘onder’ die trappen. Ik was er vanochtend nog, en de trappen zijn en blijven gelukkig gewoon naar de perrons beschikbaar 🙂
In de legenda staat een pictogram voor liften, maar op het kaartje staan die vervolgens niet aangegeven. Toiletten zijn er wel, maar ook die ontbreken op het kaartje. Vreemd hoor.
De terminal zit in de Amstelpassage.
Het opstalletje op perron 15 was altijd al tijdelijk bedoeld. Ik geloof totdat de Eurostar vanaf Amsterdam Zuid gaat vertrekken…maar of dat plan nog doorgaat? Momenteel is perron 15 buiten gebruik, er wordt tot april gebruik gemaakt van perron 13. Peron 13 is vanuit de Londen terminal alleen per trap bereikbaar. Perron 15 krijgt wel roltrap en lift.
een paar foto’s van ns. en een fijne grijze grot 🙄 https://bsky.app/profile/nsinternational.com/post/3lhlttu3w4c2y
De stamlijn van Eurostar blijft HSL Londen – Kanaaltunnel – Lille – Parijs/Brussel.
De doortrekkking naar Amsterdam vanaf Brussel is een extra dienstverlening. Daardoor kunnen ze de bezettingsgraad van Eurostar 320 altijd relatief hoog houden. Ook met concurrentie van Eurocity Direct en Eurocity tussen Brussel – Rotterdam/Amsterdam Zuid.
Het concept van Eurostar is ijzersterk en succesvol. Ze kunnen hun aantal Eurostar 320, TGV PBA/PBKA en eerste generatie Eurostar TMST flexibel inzetten. Afhankelijk van aanbod van treinreizigers. In de toekomst zullen de oude TGV en eerste generatie Eurostar vervangen worden. Te denken valt aan een Avelia na een Europese aanbesteding.
Tja, wat wil je. De eurostars moesten halfleeg vanaf rotterdam naar brussel rijden, omdat maar 400 (van de 900 die in een e320 passen) passagiers konden instappen bij amsterdam en rotterdam.
Misschien dat dit veranderd nu er straks 800 van de 900 passagiers vanuit nederland kunnen instappen.
Beetje gek dat er zo veel meer reizigers in Amsterdam dan in Rotterdam kunnen opstappen. Voor grote dele van Nederland is via Rotterdam reizen een stuk logischer.
Rotterdam is niet logischer voor toeristen.
De trein is er niet alleen voor Engelse toeristen om Nederland te bezoeken maar ook voor Nederlanders om naar Engeland te gaan. En dat zijn zeker niet alleen Amsterdammers maar mensen uit heel Nederland, en voor velen zou reizen via Amsterdam Centraal een omweg zijn. Amsterdam Zuid ligt wel gunstiger voor een deel van de reizigers die niet uit Amsterdam komen, maar die terminal is pas over 10+ jaar af.
Het gaat ook niet alleen om Engelse toeristen. Het gaat juist om toeristen uit de hele wereld. Ga maar eens kijken wat er zoal in die trein zit.
Hoe wil je een grotere terminal in Rotterdam inpassen?
Reizigers uit de rest van de wereld gaan niet eerst met het vliegtuig naar Londen om dan met de trein naar Amsterdam te gaan, die vliegen gewoon rechtstreeks naar Schiphol.
Reizigers “uit de rest van de wereld” doen tijdens een reis naar Europa vaak meerdere steden aan. Die vliegen bijvoorbeeld vanuit Los Angeles naar Londen en gaan na een paar dagen in de Britse hoofdstad door naar Amsterdam.
reizigers uit de rest van de wereld gaan eerder naar londen dan naar amsterdam. a’dam e.o. pakken ze erbij – niet andersom.
we hebben het hier over badgasten toch, niet over reizigers die in nl moeten zijn (fam, werk &zo)
Reizigers naar Amsterdam komen voor tal van doelen. Amsterdam is gewoon in trek.
Toeristen met enige reiservaring, weten dat als ze naar bijvoorbeeld New York City willen reizen, het soms slimmer is om naar Newark in New Jersey te vliegen, en vandaar met regionaal vervoer (zoals PATH) door te reizen naar de Grote Appel. Voor reizigers uit grotere landen (dus bijna iedereen), is Nederland een piepklein landje met zeer goede OV-verbindingen. Reizen naar Rotterdam + één overstap, brengt je in gans het land. Voor ervaren internationale treinreizigers, is het absoluut een appeltje-eitje.
Veel reizigers en potentiele reizigers willen helemaal niet overstappen in Rotterdam. Ze willen rechtstreeks van Londen naar Amsterdam Centraal.
En niet naar een tochtige metrohalte zonder enige allure in Amsterdam Zuid.De metro is alleen aantrekkelijk voor nederlandse forensen.
Rotterdam is bijvangst voor Eurostar (Londen). Als de optie bestond er met 300km/h voorbij te rijden, zouden ze dat overwegen.
En 200 extra stoelen leeglaten? Dat denk ik niet.
Ze gaan niet speciaal voor 200 passagiers naar rotterdam vanaf brussel rijden, met een trein waar 900 man in past. Maar ze gaan echt niet rotterdam overslaan, daarvoor stappen er te veel passagiers in.
De terminal in Rotterdam kan geen 200 maar maximaal 160 reizigers aan. In de oude situatie waren die er zelden.
is de terminal in rotjeknor altijd volgeboekt?
Uit de praktijk blijkt dat de terminal in Rotterdam ruim meer voldoende capaciteit heeft. om dat “gigantische aanbod aan reizigers uit heel Nederland” te verwerken
Hangt van de categorie treinreizigers af. Eurostar wordt vooral genomen door treinreizigers met een goed inkomen.
En die kiezen vooral voor Amsterdam Centraal. Want waarschijnlijk zijn het vooral internationale treinreizigers van/naar Amsterdam Centraal. En minder nationale treinreizigers.
Er is nu eenmaal veel meer vraag naar Amsterdam. Niet alleen door toeristen.
Probleem is genoeg ruimte vinden op rotterdam centraal.
En dat zowel de regering als eurostar niet bereid zijn om de nodige investeringen te maken.
De reizigersbewegingen naar Londen liggen in de praktijk nu eenmaal echter anders.
Mooi dat deze oplossing er nu is.
Maar het blijft natuurlijk volstrekt belachelijk dat deze verbinding eerder Amsterdam CS niet kon aandoen vanwege ruimtegebrek voor een inreisafhandelingskantoor en dat deze situatie dan ook nog eens zo lang moest duren.
Je bent kennelijk onjuist geïnformeerd. Het probleem was verwerken van uitgaande reizigers, dus een check van reisdocumenten, paspoort, visum en bagagescreening door de Britse autoriteiten. Binnen het Schengengebied zijn er nauwelijks controles. Schengen, daar zal je toch weleens van gehoord hebben ?
Dat had anders gekund. Besturen is vooruitzien.
Er is op Amsterdam Centraal een misser gemaakt bij de realisatie van het busstation aan de IJzijde.
Dat had even opgeschoven kunnen worden naar het IJ. Dan had daar een riante internationale terminal kunnen worden gerealiseerd. Met extra opstapsporen. Vergelijkbaar met de operatie op Brussel-Zuid.
De bewijzering en begeleiding was vanochtend beneden peil. Ik hen een bijna oversture Engeland ganger uit een van de gewone tunnels moet helpen richting UK desk mogen helpen. Zo gênant, maar de Japanse dame was er dolblij mee.
Dat je één Aziaat in een verkeerde tunnel treft, betekent natuurlijk niet zoveel. Wat mankeert er volgens jou aan de bewegwijzering waardoor het ‘beneden peil’ is?
De Eurostar naar Londen vertrekt vanaf spoor 15 (en nu tijdelijk vanaf spoor 13). Dit staat als zodanig op de borden. In tegenstelling tot alle andere treinen is het perron voor de Eurostar naar Londen echter niet direct toegankelijk, maar dienen reizigers eerst naar de UK Terminal te gaan voor de paspoort- en de veiligheidscontrole. Het zou handiger zijn als de Eurostar naar Londen niet als vertrekspoor spoor 15 mee krijgt maar bijvoorbeeld van het hogesnelheidstrein-icoon, zoals dit bijvoorbeeld ook geldt voor vervangende bussen die het bus-icoon i.p.v. het perron mee krijgen. Dit hogesnelheidstrein-icoon zou je dan apart op de bewegwijzering kunnen zetten al dan niet met de tekst London. Dan is het voor de reizigers duidelijk dat deze niet de bewegwijzering naar spoor 15 of 13 moet volgen maar naar de UK terminal.
Ik denk niet dat je dit verhaal getypt had als je vandaag op Amsterdam Centraal was geweest en op de wegwijzers had gelet.
Ik was vandaag op Amsterdam Centraal en letterlijk op elke kruising en op elk bordje staat nu “UK Terminal” aangegeven (zie foto). Wellicht was dit gister nog niet zo. Volgens mij moet je nu van goede huize komen om hem nog te kunnen missen 🙂
Inderdaad, er hangen zonder overdrijving zeker 100 richtingaanwijzers. Eerder veel te veel dan te weinig. Dus ik vroeg me af wat er zo gênant of beneden peil was.
Goed dat deze trein weer rijdt en nu is het zaak om alle gebouwde infrastructuur optimaal te gebruiken om te zorgen dat er volle treinen rijden richting Brussel en London.
Als de treinen optimaal gebruikt kunnen worden kunnen de prijzen ook weer iets dalen waardoor het product weer aantrekkelijker wordt. Als de trein in Amsterdam en Rotterdam al zo goed als volledig gevuld is hoeft de trein niet op Brussel Zuid te zijn en kan deze trein via de west route in Brussel waardoor de drukke tunnel in Brussel ontlast wordt. Verder kan in een Eurostar trein zo een 3 a 4 Airbus #321 NEO’s aan passagiers vervoeren, dus is een behoorlijke milieuwinst.
Even op hun website gekeken maar ik schrok van de prijzen.
Nieuwsbrief aanmelden, er zijn regelmatig aanbiedingen. Nog niet goedkoop, maar het treinen doen rijden kost ook wat.
Mooie tijdelijke oplossing toch voor de komende vijf jaar. Vanaf 2030 vertrekken de internationale treinen vanaf Amsterdam Zuid.
Hoe had je dat in gedachten?
Met de geplands verbouwing van zuid, inclusief de definitieve terminal?
Deze in de amstelpassage is altijd bedoeld als een tijdelijke oplossing tot de terminal op zuid af is.
Het is de bedoeling dat de huidige terminal tot minimaal 2036 in gebruik blijft. Amsterdam Zuid is in 2030 niet klaar.
Dan mogen we wel hopen dat ze bij de verbouwing van Zuid genoeg ruimte laten voor een “asociaal grote” UK terminal ipv. dit typisch zuinige gerommel met 400 reizigers. De boel moet daar nu toch op de schop, dus lekker de ruimte pakken al is het maar in ruwbouw. Kunnen we in de toekomst gewoon met meerdere vervoerders naar Londen.
Gewoon die terminal op Amsterdam Centraal. Daar willen de reizigers zijn.
Met de geplande verbouwing van zuid, inclusief de definitieve terminal?
Deze in de amstelpassage is altijd bedoeld als een tijdelijke oplossing tot de terminal op zuid af is.
Zuid WTC zal dan nog niet gereed zijn. Is het 3e perron er dan al wel? De keersporen bij Duivendrecht zullen er ook niet zijn. Als dat plan er nog is. Beter zou men het Zuid traject volledig viersporig maken en tweesporig naar Watergraafsmeer. Dan kan men de treinen daar schoonmaken. Wel een eind rijden maar CS naar Watergraafsmeer is ook een rot-eind. Wie heeft toch bedacht om de bestaande opstelsporen bij CS buiten gebruik te stellen.
Vooralsnog is de IC Benelux een mooi upgrade voor WTC en Flevoland. Nu even doorsteken naar Zwolle. Als er geen opstelruimte is kan men toch een trein vanaf Lelystad naar Zwolle rijden en dan weer terug. EIgenlijk had opstelterrein Lelystad een achteringang moeten krijgen, direct naar de Hanzelijn.
Op de HSL zie je de wit logo ICng de hele dag door rijden. Ze moeten alleen de bewaking op Brussel verbeteren om de enorme grafitti stukken te weren. Het zijn toch maar treinen van de ollanders. Beter haal je ze nog naar NL en dan maar een uurtje later beginnen op Brussel.
Wanneer de ring dan een viersporig hoefijzer is kan men de airport-shuttle linksom en rechtom laten rijden vanaf Hoofddorp. Zo bedien je de hele stad en hark je mooi wat geld binnen als NS. Op de NZ lijn wachten kan wel 25 jaar vergen.
Goed plan! ZSM de metrosporen in Amsterdam west gebruiken voor 4-sporig treinverkeer Amsterdam- Schiphol. De metro kan beter opschuiven richting Osdorp.
Er bestaat geen station met de toevoeging van WTC.
Dat derde perron moet komen op de plek waar nu het autoverkeer raast. Eerst moet dat “auwtoverkeer” onder de grond, maar dat zorgt nu juist voor vertragende complicaties.
Amsterdam Zuid had van juni 1985 tot december 2006 de toevoeging WTC.
Had.
Eerst moet het Zuidasdok gereed zijn. Dat is echter een gebed zonder end. Wat voor verdere tegenvallers liggen daar nog op de loer?
Pas als dit dok klaar is, kan station Amsterdam Zuid uitgebreid worden met extra sporen op de plaats waar nu nog het autoverkeer raast en zorgt voor een ondragelijke herrie voor de wachtenden op het perron.
Er is de roep om goedkopere kaartjes. Wellicht kan er voor de koopjesjagers een low budget trein komen met de stoelen in een Japanse opstelling. Drie stoelen links van het gangpad en twee rechts.
Aan de andere kant kan comfort wel belangrijk zijn om te kiezen voor de trein.
Business Class vliegen is niet goedkoop. Op Europese vluchten is het comfort in deze klasse beperkt. In een 737 gaat het om dezelfde stoelen als in de Economy. Alleen blijft de middelste stoel in een rij van drie leeg. Tijdens de vlucht gaat het gordijn dicht. De catering is wat beter, maar niet echt uitbundig.
De Eurostar Premier biedt veel meer comfort dan business op een vlucht en dan is er ook nog een gewone eerste klas.