fbpx

Eerste hybride bus voor Brugge

06 mei 2009 12:08

Vanaf begin mei zet De Lijn de eerste hybride dieselbus in op het stadsnet Brugge. Binnenkort zullen daar 5 hybride bussen rijden. Het is voor het eerst dat dergelijke bussen in de Benelux worden ingezet.

Volgend jaar komen daar nog eens 4 hybride bussen bij. De dieselelektrische hybride bus wordt aangedreven door elektromotoren. Die halen hun vermogen uit twee krachtbronnen: enerzijds een dieselmotor, anderzijds de zogenaamde ultracaps. Die laatste werken zoals een herlaadbare batterij: ze slaan de energie op die vrijkomt bij het afremmen van de bus, en geven deze energie af bij het vertrek of wanneer de bus extra energie nodig heeft.
Door deze aanpak is een hybride bus opvallend stiller (tot 30 %), bijvoorbeeld bij het vertrek aan een halte. Daarnaast verbruikt de bus – afhankelijk van het traject, de verkeersintensiteit en de rijstijl van de chauffeur – tot 25 % minder dan een gewone dieselbus. Daardoor stoot hij minder schadelijke stoffen uit als NOx (stikstofoxide, veroorzaakt zure regen) en C02 ( koolstofdioxide, veroorzaakt het broeikaseffect).

Het openbaar vervoer in Brugge floreert trouwens goed. In 1992 vervoerde De Lijn in Brugge 2 miljoen reizigers. In 2008 was dat aantal vervijfvoudigd tot meer dan 10 miljoen reizigers.
Momenteel telt Brugge 18 stadslijnen, 11 Avondlijnen, 4 voorstadslijnen en 15 streeklijnen. Naast een ruim aanbod kan de reiziger rekenen op een hoge frequentie.