fbpx
(c) Kialna Photography

Eerste poortjes NS-stations augustus dicht

04 jul 2014 13:10

De toegangspoortjes bij NS-stations in Woerden, Rotterdam Alexander, Almere centrum en Enschede worden in augustus definitief afgesloten. Dat liet een NS-woordvoerder vrijdag weten. Ze zijn dan alleen nog toegankelijk met een OV-chipkaart of een papieren chipkaartje. Uiteindelijk worden over een periode van twee jaar 82 stations afgesloten met toegangspoortjes.

In 2014 gaan gefaseerd de poortjes bij in totaal 26 stations door heel Nederland dicht. Het jaar daarop volgen 27 stations, en ook nog eens 27 in 2016. De poortjes gaan definitief dicht na een proef de afgelopen maanden op de stations in Woerden, Rotterdam Alexander, Almere centrum en Enschede. Op die stations waren de poortjes de afgelopen maanden in de spits al gesloten. NS-personeel opende toen nog poortjes voor reizigers met een papieren treinkaartje.

In Nederland zijn ruim 400 treinstations. Bij de 82 stations waar de toegangspoortjes dichtgaan, stapt 90 procent van alle treinreizigers in of uit de trein. Andere stations worden niet afgesloten met poortjes. Wel staan daar OV-chipkaartpalen, zodat ook daar in- en uitgecheckt kan worden. "We wilden alleen poortjes plaatsen op de stations waar de grootste reizigersstroom zich verplaatst´´, aldus een NS-woordvoerder.

Regeringspartijen VVD en PvdA lieten in maart nog weten dat niet alle stations moeten worden afgesloten voor mensen zonder geldig vervoersbewijs. NS gaat hierover in gesprek met gemeenten. Niet-reizigers zouden met een gratis pas toch toegang kunnen krijgen. Ook hulpverleners houden altijd toegang tot de stations.

De poortjes zijn bedoeld om de sociale veiligheid te verhogen en om zwartrijden te voorkomen. Vanaf 9 juli kunnen reizigers niet meer met het papieren treinkaartje reizen. Het voltarief kaartje wordt dan vervangen door een wegwerpkaartje. 

Foto: Kialna Photography