fbpx

Experts: Praten met andere potentiële HSL-vervoerders mogelijk

02 jul 2013 21:14

Er zijn geen juridische belemmeringen om nu al te praten met andere vervoerders over het exploiteren van de hogesnelheidslijn Amsterdam – Brussel / Breda. Dat bleek dinsdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Drie van de vier aanwezige juridische experts zeiden onomwonden dat er geen belemmeringen zijn om nu al te praten met andere partijen. Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) zei een paar weken geleden dat dit juridisch niet mogelijk was, omdat daarmee wordt voorgesorteerd op een aanbesteding. Zij baseerde zich daarbij op advies van de landsadvocaat.

Eerst tijd voor NS
De bewindsvrouw wil eerst NS de tijd geven om met een goed alternatief te komen voor de Fyra. Het spoorbedrijf moet de plannen daarvoor voor 1 oktober indienen. Op basis daarvan besluit Mansveld of NS de concessie kan houden.

Geen bezwaren
Hoogleraar Chris Jansen zei dat er aanbestedingsrechtelijk geen bezwaren zijn om nu al een zogeheten marktconsultatie te starten. Dat kan in het licht van een mogelijke beëindiging van de concessie of wanneer de reële kans bestaat dat de concessie wordt ontbonden.

Niet wachten
De advocaten Frederik van Nouhuys en Viola Sütö zagen ook geen bezwaren. "Hoe sneller hoe beter", zei Sütö. Als op 1 oktober blijkt dat het plan van NS niet voldoet, gaat opnieuw veel tijd verloren. "En er is al veel tijd verloren gegaan. Waarom zouden we wachten."

Geen valse verwachtingen
Van Nouhuys vindt bovendien de angst niet gerechtvaardigd dat valse verwachtingen worden gewekt. "Daar ben je zelf bij." Als Mansveld duidelijk aangeeft dat de marktconsultatie ´volstrekt vrijblijvend´ is, dan worden er geen valse verwachtingen gewekt.

Achterste van hun tong
Wel vroeg Van Nouhuys zich af of de gesprekken iets zullen opleveren, omdat de verschillende vervoerders niet geneigd zijn om het achterste van hun tong te laten zien. En dat er enthousiasme bestaat om te concurreren met NS, is al bekend.

Gekke situatie
Hoogleraar Elisabette Manunza leek Mansveld wel bij te vallen. Het kan onwenselijk zijn om een marktconsultatie te starten zolang de huidige concessie nog staat, zei ze. Ook moet de Tweede Kamer niet op eigen houtje gesprekken starten met mogelijke vervoerders. "Juridisch gezien is dat een gekke situatie, omdat de Kamer geen aanbesteder is."

Ontluisterend
Niettemin vond Sander de Rouwe (CDA) de uitkomst van de hoorzitting ´ontluisterend´. "Ik vind het eigenlijk ontluisterend om te horen hoeveel mogelijkheden er zijn." De juridische adviezen zijn ´glashelder´ en het tegenovergestelde van wat Mansveld beweert. De Rouwe pleit al langer om nu al te praten met andere vervoerders. De meerderheid geeft NS echter tot oktober de tijd om met alternatieve plannen te komen.

(c) Novum