fbpx

Extra controles op overwegen door ProRail en KLPD

12 sep 2011 18:23

ProRail en KLPD kondigen aan de komende weken strenger en vaker te controleren bij overwegen nu het nieuwe schooljaar voor iedereen weer is begonnen. Het KLPD en ProRail hebben in 2011 gezamenlijk al zo’n 2000 boetes uitgedeeld bij spoorwegovergangen.

ProRail en KLPD richten zich speciaal op brugklassers. Jongens en meisjes die voor het eerst een nieuwe schoolroute fietsen en mogelijk voor het eerst een overweg oversteken. Vandaag hebben vier bekende Nederlanders de spoorbeheerder een handje geholpen. In Baarn, Ede, Den Bosch en Alphen aan den Rijn gingen voetballer Kenneth Vermeer, rapper Keizer, Echt Gooisch meisje Pauline en GTST-ster Robin Martens jongeren met jongeren het gesprek aan over veilig gedrag bij overwegen. Ook ProRail President-Directeur Marion Gout- Van Sinderen was voor één dag buitengewoon opsporingsambtenaar om overwegveiligheid nog beter tussen de oren te krijgen bij scholieren.

Wie spoorwegbomen negeert, speelt met zijn leven. Toch gebeurt het dagelijks dat mensen spoorwegovergangen trotseren wanneer de bellen rinkelen, de lampen op rood staan of de bomen gesloten zijn. Dit jaar hebben er 22 ongevallen plaatsgevonden op overwegen, waarvan 3 keer met dodelijke afloop.

Wie betrapt wordt op het negeren van het overweglicht, of gesnapt wordt bij het doorkruipen onder de bomen is tussen de € 50 en € 180 euro kwijt.