fbpx

Extreme prijswijziging voor deel Zuid-Hollandse busreizigers

25 jan 2017 20:45

Een deel van de busreizigers met een abonnement in Zuid-Holland gaat in de toekomst fors meer betalen voor het openbaar vervoer. Enkele reizigers krijgen zelfs te maken met een prijsstijging van ruim 400 procent. Dat meldt Omroep West. Een deel van de reizigers gaat er ook op vooruit.

Arriva stopt in de regio Zuid-Holland Noord met de verkoop van losse trajectabonnementen. De prijswijziging heeft te maken met een besluit van de provincie Zuid-Holland om geen losse trajectabonnementen meer aan te bieden.

"We willen als provincie in heel Zuid-Holland dezelfde abonnementen hebben", zegt Floor Vermeulen (VVD), gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland tegenover Omroep West. "Voor de reiziger die op saldo reist, verandert er helemaal niets. Maar mensen die een nieuw abonnement kopen die kunnen nu één abonnement kopen voor de hele provincie." 

Wie tot voor kort 62 euro betaalde voor een trajectkaart van Alphen aan den Rijn naar Schiphol tijdens daluren, gaat volgens de omroep door de veranderingen in de toekomst tot 277 euro betalen. Tegenover Omroep West zijn reizigers zeer kritisch over de nieuwe tarieven.

De provincie zelf denkt dat het om een verbetering gaat. Tien procent van de reizigers zou meer gaan betalen, maar de andere negentig procent zou er juist op vooruit gaan. De nieuwe abonnementen zijn met name gunstig voor reizigers die binnen Zuid-Holland met meerdere vervoerders reizen. Die zijn door het nieuwe abonnement juist aanzienlijk goedkoper uit. Het nieuwe abonnement werkt overigens ook met een zone-systeem, het blijft dus mogelijk om een abonnement te kopen voor een specifieke regio.