fbpx

Finland per trein – Finse spoorwegen VR

20 nov 2014 18:47

Het uitgestrekte Finland kan ook per trein ontdekt worden. Treinen in Finland zijn van de Finse spoorwegmaatschappij VR. De Finse spoorwegen heeft ook zijn eigen hogesnelheidstrein: de pendolino. De pendoline haalt snelheden tot 220 kilometer per uur.

In Finland is vooral de bus populair, ook voor lange afstanden. Finland kent dan ook snelbussen die lange afstanden afleggen. Maar behalve de bus, is de trein ook zeker een optie. Het spoorwegnetwerk van de Finse Spoorwegen omvat bijna 6.000 kilometer rails. Bekijk hier de spoorkaart van de Finse spoorwegmaatschappij VR. Treinen in Finland hebben in vergelijking met Nederland een vrij lage frequentie. Op vrijwel alle (lange) lijnen rijdt minder dan 1 keer per uur een trein. Een goede voorbereiding is daarom wel wenselijk. Dit kan via de website www.vr.fi, ook beschikbaar in het Engels.

De meeste finse treinen zijn uitgerust met een bar of restauratierijtuig. Ook hebben sommige lange afstandstreinen rijtuigen voor auto´s. De treinen zijn comfortabel en geschikt voor lange afstanden. Volgens de Finse spoorwegen – VR – zijn vakantiegangers een belangrijke groep klanten.
Behalve dagtreinen zijn er binnen Finland ook een aantal nachttreinen. De nachttreinen rijden vanuit Lapland naar Helsinki en Turku. Er zijn verschillende soorten comfort classen in de nachttrein.

De Finse hogesnelheidstrein Pendolino rijdt op diverse lijnen, onder andere tussen Turku en Helsinki, en tussen Oulu in Lapland en Helsinki. Op veel lijnen kan de Finse hogesnelheidstrein niet de maximale snelheid bereiken. Ook tussen Helsinki en St. Petersburg rijden snelle treinen. Met de komst van de snelle treinen is de reistijd bijna gehalveerd van zes uur naar circa 3,5 uur.

Vanuit Nederland naar Finland
Vanuit Nederland per trein naar Finland is zeker een avontuur, waarbij er meerdere keren moet worden overgestapt. Vanuit Nederland kun je bijvoorbeeld rond 9:00 uur vanuit Amsterdam Centraal vertrekken met de trein richting Berlijn. In Osnabrück geeft deze trein aansluiting op de trein naar Hamburg. Vanuit Hamburg vertrekt er een ICE naar Kopenhagen. Met de frequente regionale trein gaat de reis vervolgens naar Mälmo in Zweden. Vanuit Malmö rijdt er een nachttrein naar Stockholm, die daar in de vroege ochtend aankomt. Vanuit Stockholm varen er boten naar Turku en Helsinki van Viking Line en Tallink Silja. Na een reis van zo´n 35 uur ben je dan rond 20:00 uur in Finland. Wie de reis naar Helsinki zonder boot of bus wil maken, moet reizen via het rusische St. Petersburg! Online worden er geen treintickets verkocht naar Finland. Het beste is om een interrail ticket te kopen. Deze geeft ook korting op de boot of bus.

Treintijden en bustijden in Finland.
De Internationale Treinplanner van NS International omvat veel treinen in Finland. Echter de treinen Helsinki – St. Petersburg zijn nog niet in deze reisplanner opgenomen. Deze treintijden zijn te vinden via www.vr.fi. Ook met de bus naar Finland reizen? Kijk op www.expressbus.com/. Via de engelse vlag is de website ook in engels beschikbaar. Ook de website www.matkahuolto.fi/en/ geeft informatie over het busnet in Finland.

Handige weblinks

Foto´s: Finse Spoorwegen / VR
Stand van zaken: voorjaar 2009