FlixTrain doet aanvraag voor internationale treindienst naar Nederland

FlixTrain heeft een aanvraag gedaan om een internationale treinverbinding te starten van en naar Duitsland via Arnhem, Utrecht, Amsterdam en Den Haag naar Rotterdam. Het zusje van busmaatschappij Flixbus rijdt sinds 2018 over Duitse en Zweedse sporen en heeft al langere tijd plannen om zijn activiteiten uit te breiden naar elders in Europa.

Richting Oberhausen

FlixTrain wil per eind 2024 ook vanuit Duitsland naar Nederland gaan treinen. Daarvoor doet het Duitse bedrijf een aanvraag bij ProRail en de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt Arthur Kamminga namens Flixbus aan Treinreiziger.nl. “Het gaat in eerste instantie om twee keer per dag per eind 2024”, zegt Kamminga.

De aanvraag is gedaan voor een route van en naar Oberhausen in het Ruhrgebied, maar FlixTrain is voornemens de route door te trekken naar ergens anders in Duitsland. Waar precies is nog onduidelijk: “Aangezien in Duitsland het Fernverkehr geliberaliseerd is, hoeven we daar niet achttien maanden van te voren een aanvraag in te dienen.”

Goedkoop alternatief

In Duitsland concurreert FlixTrain met DB Fernverkehr, de langeafstandsdienst van de Deutsche Bahn. De kenmerkende groene treinen rijden sinds 2018 op trajecten tussen onder andere Leipzig/Dresden en Aken, Berlijn en Basel en Hamburg en Keulen. Ook in Zweden is FlixTrain actief: op het traject tussen Stockholm en Göteborg presenteert het bedrijf zich als goedkoop alternatief voor staatsbedrijf SJ en het private MTRX.

Een FlixTrain in Berlijn

‘Contraproductief beleid’

Voordat FlixTrain in Nederland kan starten, loopt het aldus Kamminga tegen strenge procedures van het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat aan. “Het is geen geheim dat FlixTrain in de toekomst in heel Europa groene treinen wil laten rijden en Nederland is een interessante bestemming.”

In hoeverre de treinen ook daadwerkelijk kunnen gaan rijden, is nu nog onduidelijk. Kamminga spreekt van contraproductieve beleid van het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat dat na 1 juli alle huidige internationale treindiensten in de HRN-concessie opneemt. Kamminga: “En daarmee de facto een monopolie aan NS geeft” .

Private vervoerders

Of Nederland in 2024 ook daadwerkelijk FlixTrain verwelkomt als nieuwe internationale treindienst, is volgens Kamminga dus vooral afhankelijk van “in welke mate IenW NS een machtspositie blijft geven.” Op dit moment is het aantal private vervoerders met internationale treinen in Nederland beperkt. GreenCityTrip biedt stedentrips per trein aan (sinds deze winter in samenwerking met reisconcern TUI) en eind mei start European Sleeper met een nachttrein vanuit België via Nederland naar Duitsland en Tsjechië.

Concurreren met Thalys

FlixTrain kondigde voor de coronacrisis al aan uit te willen breiden naar elders in Europa. Destijds gaf het bedrijf al aan te azen op de verbinding tussen Parijs en Brussel. Op het traject van Parijs naar Brussel zou FlixTrain concurreren met Thalys. De plannen om het Franse spoor toe te treden zijn echter later geschrapt, omdat de gebruikersvergoeding in Frankrijk te duur is.

FlixBus is sinds 2014 actief in Nederland. Je kunt inmiddels opstappen in de meeste grote steden en het netwerk strekt zich, al dan niet met overstappen, uit over een groot deel van Europa. Ook in de VS is FlixBus actief, waar het bedrijf sinds 2019 ook verschillende diensten van het beroemde Greyhound Lines heeft overgenomen.

This post was last modified on 9 mei 2023 20:59

Bekijk reacties

      • Fout, DB fernverkhr heeft een exclusive concessie voor het basisaanbod langeafstand.

        • Nee, DB Fernverkehr rijdt 100% op eigen kosten en zonder concessie. Echter kan de overheid, doordat deze 100% eigenaar is invloed uitoefenen.

        • N.B. in Duitsland bestaat er gewoon een computersysteem waarmee aangevraagde trajecten verdeeld worden. Bijv. rijdt er een IC tussen Hamburg en Berlijn niet meer doordat Flixtrain een langer traject had aangemeld (en dus voorrang krijgt {indien allebei met een takt rijden})

        • Vandaar ook dat Flixtrain geen lange afstandstreinen rijdt .....
          Nee, fout dus. DB Fernverkehr heeft geen exclusiviteit. Echter, eerdere concurrenten hebben het niet gehaald. Flixtrain is nu de enige echte concurrent, maar met hele lage frequenties. Als ze willen mogen ze echter ook vaker rijden.

        • @Niels: elk land heeft regels als het om capaciteitsverdeling gaat. Wat ik hoorde, maar niet weet of ik het goed begrepen heb, is van belang welke trein voor de netbeheerder (DB Netz) meest lucratief is, of welke op DB netz meeste km maakt.

    • Men wil toch steeds één Europa, en mensen de auto uit? Waarom dan dat suffe uitstellen. De bussen doen het al goed, nu de treinen nog.

  • Flixtrain baat geen eigen treinen uit, dus moeten ze samenwerken met iemand....

    Train charter service misschien???

    • Als het de trein naar Duitsland gaat lijkt me een Duitse uitbater me meer voor de hand liggend.

    • Ze baten wel degelijk treinen zelf uit. Ze hebben eigen materieel met eigen personeel.

      • Fout, flixtrain word gereden door HKX, BTE en LEO express.

        In feite is het een franchise.

        • Bij mijn weten zit het iers genuanceerder. Flixtrain heeft bij mijn weten echt zelf in rijtuigen geinvesteerd en Flixtrain draagt ook bij aan het risico. Maar je hebt gelijk, er wordr samengewerkt met verschillende vervoerders, die de uitvoering doen. Ik denk dat o.a. personeel niet van Flix is.

    • Die hebben toch onlangs twee stuks BR 101 gekocht? Hoewel je eigenlijk meersysteemlocs nodig hebt voor de genoemde route via Zevenaar.

    • Terwijl Nederland vanuit Duitsland eigenlijk maar een korte verlenging van een route zijn. Net als de Sylt trein zou er eigenlijk een doorgaande zomertrein naar Zeeland moeten zijn. Nadeel is dat je dan alleen naar Vlissingen en Middelburg (of Goes) kan.

      • Of naar het bij Duitsers eveneens populaire Ameland. Reactivering van het Dokkumer Lokaaltsje zodat Flixtrain door kan rijden naar Holwerd? ;)

        • Niet zo'n raar idee. Tenslotte is er ook een treinverbinding naar het geheime waddeneiland van Groningen, Borkum. Station Eemshaven ligt naast de terminal voor de veerdienst naar Borkum

        • Rijden de passagierstreinen daar tegenwoordig door tot de kade?
          Het zou toch ook wel mooi zijn voor het personeel of is dat allemaal autovolk?

      • Die was er vroeger. Dat was één van de zgn "Badehosezug"-verbindingen, die in de zomer tussen enerzijds Keulen en het Ruhrgebiet en anderzijds Vlissingen, Leiden (voor Noordwijk), Haarlem (voor Zandvoort), Alkmaar (voor Bergen aan Zee) en Den Helder (voor Texel) waren ingelegd. Deze "Badehosezüge" hebben gereden in de zomers van 1963 tot en met 1988, maar niet in alle zomers naar en van alle genoemde Nederlandse eind- en beginstations.

        • Wat leuk dat dat allemaal kon. En zo lang nog. Men kon eigenlijk een weekendje Holland doen vanuit DE.

          De Hofpleinlijn ging tot de oorlog zelfs tot SCheveningen. Vanwege de Atlantikwal hebben den Duitschers het laatste stuk gesloopt. HEt is een beetje raar dat dit niet van de herstelbetalingen opnieuw is aangelegd. Dat zou nu toch een gouden bestemming zijn. Vreemd genoeg kreeg de Duitsche moeder van Pr Bernhard wel een dotatie uit de herstelbetalingen.

        • @dries molenaar. Niet raar dat het lijntje niet opnieuw is aangelegd, als je had opgelet tijdens de geschiedenisles en had begrepen waarom de herstelbetalingen bestonden uit industriële producten en dwangarbeid in de mijnen/fabrieken.

          En nee, ook het Marshalplan was niet bedoeld voor het opnieuw aanleggen van toeristische lijntjes.

        • De lijn naar Scheveningen Kurhaus is na de oorlog wel opnieuw aangelegd, en werd op 15 juni 1947 weer in dienst genomen. Dat betrof overigens alleen het trajectdeel Renbaan=Buurtweg-Scheveningen, want tot die halte was het treinverkeer al op 22 oktober 1945 hervat. M.i.v. 4 oktober 1953 is de treindienst tussen Den Haag HS en Scheveningen gestaakt, en het baanvak en de verbindingsbaan bij de Loolaan waarover rechtstreekse treinen Rotterdam Hofplein-Scheveningen (dus niet via Den Haag HS) reden, opgebroken. Dit gebeurde in het kader van een herstructurering van het wegennet in Den Haag waarvoor dit deel van de Hofpleinlijn moest wijken. Overigens was NS daar in het geheel niet rouwig om.

        • Het is weer anders dan gedacht. Niettemin toch jammer dat het strandspoor er niet meer is. Wellicht zou het nu dan Randstadrail geworden zijn. Of zoiets als naar Hoek van Holland.

  • Slecht idee. Laat langeafstandsverbindingen maar gewoon bij betrouwbare partijen met eigen personeel en materieel. Wat deze lobbypraktijkjes willen is dat straks iedere gek met een zak geld een treindienst op kan zetten zonder garant te hoeven staan voor dezelfde service en voorspelbaarheid van bv. NS of DB. Dat is vragen om problemen.

    • Ze hebben wettelijk gewoon het recht om een open acess verbinding op te zetten. En laten we wel zijn, gezien de puinhoop die NS er van maakt is iedere concurrentie welkom.

    • Laten we hopen dat ze niet dezelfde service als NS verlenen want die is ver onder maat.

    • Welke partijen zijn er die op dit moment betrouwbare lange afstandstreinen rijden?

      • Sncf Thalys Eurostar. Parijs en London zijn niet echt lange afstanden. Disneyland en Nice doen ze ook en een Ski-express.
        Daar liggen toch de meeste kansen. Ze zullen echter niet uit NL vertrekken. Overstappen in Brussel of Parijs blijft onvermijdelijk. Belangrijk is dus om een vlotte Brussel verbinding te hebben en een fatsoenlijke overstapvoorziening.

      • NS international deed onlangs nog een special nieuwsbrief rond om de Franse Zuidelijk bestemmingen aan te prijzen. Best wel leuk.

    • Hahaha. De ICE blinkt tussen Nederland en Duitsland uit in onbetrouwbaarheid. Er vallen heel veel treinen uit. En Flixtrain zal geen zak geld krijgen. Als ze gaan rijden, dan gaan ze voor eigen rekening rijden.

    • Het is juist goed voor de reiziger en voor het milieu als er een beetje concurrentie komt op het spoor. De huidige traditionele spoorwegen hier in West Europa verkopen de tickets veel te duur

      • En weet je hoe dat komt, Anton? Door de marktwerking en netwerkbeheerders die zich rijk rekenen. Bedrijven moeten winst draaien. Nationaliseer al het OV en het wordt weer betaalbaar, mèt goede service!

        • Netwerkbeheerders die zich rijk rekenen? Wellicht even naar de financiën van prorail kijken dan zie je dat er ieder jaar nog een flinke zak geld van I&W bij moet zodat ze het spoor kunnen onderhouden.

  • Getrokken mat altijd goed, welkom. Liefts ASD - Milaan - Ventimiglia of Rimini.
    Sleeper rijdt tot Berlijn dit jaar. GCT Dresden, Praag.

    • Ik verwacht eerder iets als via Arnhem, Oberhausen, Essen, Dortmund, Bielefeld, Hannover Magdeburg, Potsdam naar Berlijn.

      • Tussen Hannover en Berlijn gaan ze via de HSl. Dus geen Magdeburg/Potsdam.

        • Hoeft niet. Afgelopen zaterdag ben ik met de Berlijner over Magdeburg thuis gekomen. Die route wordt dus wel degelijk gebruikt. Duurt wel een halfuur langer dan over de HSL

        • @Travel Thijmen: dat is voor de IC Berlijn een omleiding, niet de reguliere route.

      • Denk niet dat er ruimte is op dat traject voor nog een trein richting Hannover. Bovendien ben je fors langer onderweg dan met de DB via Hengelo. In Oberhausen ook nog ff kop maken tenzij die stad overgeslagen gaat worden. Laat DB de nieuwe ICE's op Berlijn-Amsterdam maar ieder uur rijden, lijkt me een veel beter plan!

        • Flixtrain heeft niets genoemd over nachttrein. Lijkt mij ook onwaarschijnlijk. Als anoniem reageert op treingraag en doelt op GreenCityTrip en EuropeanSleeper dan klopt het uiteraard wel.

    • Een trein naar Venetië zou wel goed kunnen vallen. Veel mensen willen wel een keertje naar Venetië en met de trein is het avontuurlijk. Een soort Oriënt Express vanuit Den Bosch of Utrecht.

    • Er bestaat een nachttrein Amsterdam Zürich. Daar kan je overstappen op de EC naar Milaan. Zou niet slecht zijn als die nachttrein wordt doorgetrokken naar Milaan. Even de bedjes de laatste uren ombouwen tot stoelen dan.

  • Als Flixtrain daadwerkelijk naar Nederland komt in 2024, kunnen ze onze oudere ICR rijtuigen overnemen. Tegen die tijd zal er wel voldoende ICNG materieel in de normale dienstregeling rijden. De ICR rijtuigen zijn al eerder in Duitsland geweest met de IC Den Haag C. Rotterdam C. D opdracht, Tilburg Venlo en Keulen. Ook Siegen werd voorheen bediend als enkele verlengde heen en terugrit. Maar ook Luxemburg Amsterdam via Luik en Maastricht v.v. in de zomerperiode als Ardennenexpress! Dit was toen de enige echte Beneluxtrein, want IC Brussel is nooit verder gekomen dan de Belgische hoofdstad vanaf onze capital Amsterdam. Ook kan Flixtrain de huidige DB rijtuigen overnemen die thans nog rijden van A.sterdam via Hengelo en Hannover naar Berlijn v.v. Deze rijtuigen verdwijnen vanaf 2024 of 2025, wanneer het nieuwe ICE L materieel deze laatst genoemde traject gaat aflossen. ICE L zijn ook getrokken rijtuigen maar met lage vloer en een treklocomotief voorop. Deze nieuwe treinen worden gebouwd door CAF uit Spanje. Misschien weer fijn om vanaf Amsterdam via Utrecht en Arnhem naar Dresden, Leipzig, München, Hamburg of Suttgart te gaan reizen. Of Siegen, Winterberg, Kassel of Rostock! Ik ben benieuwd naar deze ontwikkelingen.

    • Talgo bouwt deze treinen en niet CAF.
      Talgo bouwt altijd lage vloer treinen. Dit
      was de belangrijkste voorwaarden voor het
      ontwikkeling van deze treinen in 1941.
      De treinen zijn steeds verbeterd.

  • Een verbinding naar Oberhausen en dan verder via Essen richting Dortmund zou handig zijn.

  • Trein reed vroeger via Dordrecht. De HSL Zuid bestond nog niet en van Fyra V250 wist ook geen mens wat van! De V 250 rijdt nu succesvol en veel langere afstanden in Italië dam hier ooit even tussen Amsterdam en Brussel via de HSL Zuid! ICR heeft na dat Fyra debacle en herintreding op de hele HSL Zuid zijn diensten ook goed bewezen. Ze zijn nu in ons land nog even onmisbaar, maar ICNG krijgt binnenkort meer diensten toegewezen, ter vervanging van heet nu rijdende materieel uit de jaren 80! Ooit ook meegedaan aan de Langste trein ter wereld, maar dat hebben de Belgen en vorig jaar de Zwitsers overtroffen. Müller Touristik of Green City Trip rijden ook met oeroude rijtuigen. Dus daar zullen die good old ICR en DB F ernvetkehrswagen ook een goede opvolger aan hebben! Tijd zal het leren.....

    • Om ICRm in te willen zetten zul je ze technisch volledig moeten reviseren en ook op veel plaatsen een nieuwe bodem moeten geven.

      V250 rijdt in Italië alles behalve florisant en aan beide kanten hebben ze meerdere “warme reserve” staan omdat de betrouwbaarheid nogal te wensen schijnt… Goh, dat ken ik nog van toen ik er op reed.

      Green Ciry trip heb ik ook geen goed woord over die tijdens storm Eunice hun reizigers aan het lot hebben overgelaten. Het hele spoornet was gesloten, maar zij gingen alsnog rijden. Hun trein is om 4 uur in de ochtend uit Breda vertrokken en communicatie met het bedrijf was niet mogelijk voor reizigers. Wie de trein miste had pech en kon fluiten naar zijn centen. Prachtig voorbeeld van dikke middelvinger naar je klanten. Dat ze nu samenwerken met TUI zegt ook genoeg over laatstgenoemde.

      • @ Maarten Otto.
        Waar vandaan heeft u dat nieuws over de ex-Fyra V250 nu in Italië met de nodige problemen functioneert.

        Geen goed nieuws voor de heer Molenaar.

  • Kijk even op flixtrain.com. Ze hebben een treinverbinding van Aken naar Berlijn. Tickets vanaf €4,99. En dan zoek je tickets en je wordt doorverwezen naar flixbus.com en kost het €49. Soort van Easyjet

    • Nee, ze zeggen (volgens mij) alleen dat er in het algemeen tickets zijn vanaf 4,99. Niet dat er tickets van Aken naar Berlijn zijn voor 4,99. Ik heb het even gecheckt en die tickets zijn er ook daadwerkelijk. Bijvoorbeeld tussen Frankfurt en Hannover als je wat langer van tevoren boekt. Ik weet niet hoe dit verder met easyJet te maken heeft.

  • Probleem met deze nieuwe verbindingen is dat ze slecht geïntegreerd worden in de bestaande boek structuur. Als ik straks een reis wil boeken vanaf een lokaal

    Nederlands station naar Zwitserland of Oostenrijk, dan zou ik om van Flix gebruik te maken drie verschillende tickets aan moeten schaffen: van de NS om op Amsterdam, Utrecht of Arnhem te komen, die van Flix om in Düsseldorf, Frankfurt of München te komen en de Deutche Bahn, ÖBB of SBB om op de eindbestemming te komen. Als ik door vertraging een trein mis, neemt niemand de verantwoording.

    De nationale aanbieders van lange afstandstreinen of lokale spoorwegmaatschappijen zijn vaak wel onder één ticket te krijgen, maar voor langere afstand vaak niet. ÖBB en DB verkopen bijvoorbeeld wel tickets voor de Bayerische Regiobahn(lokaal, geen concurrent), maar niet voor Westbahn (lange afstand, directe concurrent van de ÖBB.

    Zolang het niet op één ticket kan, waaraan ik rechten kan ontlenen voor de hele reis begin ik hier niet aan...

    • Flixtrain geen integratie lan afdwingen bij DB, integreren ze het met hun busnetwerk. Niet ideaal. En Flixtrain zal dus vooral moeten inzetten op verbindingen die een hoge vraag hebben, en dan missen ze de doorgaande verbindingen.

Share

Recent Posts

Van Berlijn tot Graubünden: Lastminute treinreizen tijdens de herfstvakantie

Oktober is (bijna) aangebroken, de bladeren kleuren warm oranje en rood, en je hebt plotseling…

5 dagen terug

Comfortabel of niet: lang leve de nachttrein!

Met de nachttrein op vakantie. Steeds meer mensen proberen het. Karolien van Wijk is inmiddels…

5 dagen terug

Stichting Hondekop lonkt naar pendeltrein Spoorwegmuseum en doet aanvraag bij ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een bijzondere open access-aanvraag gekregen: Stichting Hondekop wil…

5 dagen terug

Heijnen: NS moet spitsheffing opnieuw overwegen

De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair…

1 week terug

NS zwicht voor Kamer en zwakt spitstoeslag af naar maximaal 2,50 euro

Het voornemen van de NS om een spitstoeslag te gaan heffen, kan rekenen op stevige…

1 week terug

Reizigers positief over ervaringen met NS-personeel, minder tevredenheid over hygiëne in treinen

Reizigers geven hun ervaringen met het personeel van de NS gemiddeld een 8,4, blijkt uit…

1 week terug