fbpx

FNV: Geen reizigersvriendelijke acties meer in het OV

26 jan 2016 21:56

Vakbond FNV zal bij conflicten in het openbaar vervoer geen publieksvriendelijke acties meer voeren. Dit omdat chauffeurs ook bij een publieksvriendelijke actie gekort kunnen worden op hun salaris. De bond liet eerder deze maand al weten dat buschauffeurs dreigen te staken tegen werkverdringing.

In 2008 hield FNV voorafgaand aan harde acties een aantal reizigersvriendelijke acties. Reizigers mochten toen gratis met de bus mee. Daarop besloten vervoerders actievoerende chauffeurs te korten op hun salaris. De rechter heeft in een bodemprocedure geoordeeld dat dit is toegestaan. "Het gevolg is dat wij geen publieksvriendelijke acties meer in zullen zetten. Wij zullen dan gelijk moeten grijpen naar een zwaarder middel, een normale staking," zegt de vakbond in een reactie. 

De bond zegt er verder rekening mee te houden dat er binnenkort stakingen nodig zijn. Er zijn CAO-onderhandelingen, maar die verlopen nog niet erg soepel. Ondanks dat de onderhandelingen al even lopen is er nog steeds geen loonbod gedaan door de werkgevers.

Daarnaast toont de vakbond zich strijdlustig tegen de vrijwillige buurtbus. Op sommige plekken dreigen onrendabele bussen te verdwijnen. Als laatste redmiddel wordt de lijnbus dan ingezet in een buurtbus. Omdat de buurtbussen vaak worden gereden door vrijwilligers ziet FNV dat als werkverdringing. 2.000 buschauffeurs hebben een petitie van FNV getekend en aangegeven het werk te zullen neerleggen zodra vakbond FNV hen daartoe oproept. Met de petitie wordt er druk uitgeoefend op de werkgevers en opdrachtgevers in het openbaar vervoer.