fbpx

FNV stelt ultimatum voor toilet in Sprinters

04 dec 2010 13:30

(Novum) – Treinpersoneel gaat mogelijk actie voeren om af te dwingen dat er wc´s komen in de nieuwe stoptreinen. De vakbond FNV Bondgenoten wil uiterlijk 16 december een toezegging van de NS, meldt dagblad Trouw zaterdag.

In de nieuwe generatie stoptreinen, de zogeheten Sprinter Light Train (SLT), zit geen toilet. Dat moet de treinen veiliger maken. Volgens de NS zijn wc´s ook niet nodig, omdat met stoptreinen alleen maar korte ritjes worden gemaakt.

Hinder voor personeel
FNV Bondgenoten stelt echter dat het treinpersoneel dat op de Sprinters moet werken, ernstige hinder ondervindt. Mannen zouden vanuit de trein naar buiten plassen, vrouwen zouden soms urenlang niet drinken om te voorkomen dat ze naar de wc moeten.

Excuses
Omtrent de beperkte toiletvoorzieningen heeft NS haar excuses aan de vakbond aangeboden. In een brief schrijft NS: “De mogelijkheid voor rijdend personeel om overeenkomstig ARBO-maatstaven tijdens de dienst gebruik te kunnen maken van toiletten, heeft de directie NS Reizigers met de inzet van SLT niet goed onderkend en onderschat. Onze excuses daarvoor.” 

Ultimatum
Toch heeft dit niet geleid dat het spoorbedrijf haar plannen heeft aangepast. Tot onvrede van de FNV. Daarom heeft de vakbond het spoorbedrijf een ultimatum gesteld. In een brief aan de NS directie schrijft FNV: "Indien u hier niet op ingaat, of wij niet van u horen, voor 16 december 2010 dan betekent dit dat wij uitonderhandeld zijn. Wij zullen dan op donderdag 16 december a.s. in de sectorraad van NS Reizigers FNV Bondgenoten deze kwestie bespreken." 

Tweede Kamer
Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) zei onlangs in de Tweede Kamer dat het inbouwen van wc´s in de treinen zo´n honderd miljoen euro kost. Dat geld heeft zij niet. De kans bestaat dat de Tweede Kamer haar dwingt alsnog geld uit te trekken om toiletten in te bouwen.

Eerdere stakingen
De laatste keer dat spoorwegpersoneel actie voerde, was in 2004. Deze staking was echter niet tegen NS gericht, maar tegen het kabinetsbeleid. In 2001 en 2002 waren er diverse stakingen vanwege plannen voor het zogeheten ´rondje om de kerk´. De NS wilde machinisten en conducteurs toen heel vaak op hetzelfde traject laten werken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *