fbpx

FNV: Woensdag openbaar vervoer staking in grote steden

05 okt 2009 12:35

Vakbond Abvakabo FNV wil woensdagochtend het openbaar vervoer platleggen in de grote steden. De acties in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn bedoeld als protest tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. De vervoerders willen volgens de bond niet meewerken aan acties buiten de spits en stappen naar de rechter.

Middagpauze
Landelijk actiecoördinator Etienne Haneveld (FNV) laat in het Parool weten dat aanvankelijk de bedoeling was om de middagpauze van dertig naar 65 minuten op te rekken. ´´Maar de werkgevers wilden daar niet mee instemmen. Daarop hebben we besloten in de ochtend tot vijf over half negen in de remises te blijven.´´
De FNV heeft woensdag als actiedag uitgekozen omdat het dan de internationale dag van  goed en fatsoenlijk werk is. Op de Nieuwmarkt in Amsterdam zal vijf voor half twaalf een protestmanifestatie worden gehouden. Volgens de bonden staan hun leden achter de actie. Dat passagiers de dupe worden vinden ze van ondergeschikt belang. 

Vervoerders
De vervoerders voelen niets voor hulp bij de acties en hebben laten weten de staking via de rechter te willen voorkomen. Ook gratis ov was voor de vervoerders geen optie. Ze adviseerden te acties te beperken tot flyeren of het oplaten van balonnen.

Kort geding
De gemeentelijke vervoersbedrijven willen via een kort geding de staking tegenhouden. Het kort geding dient vooralsnog dinsdag om 10.00 uur. Een woordvoerster van het GVB zei tegenover het ANP ´´absoluut geen medewerking´´ wil verlenen aan een werkonderbreking. Zij noemde de geplande actie ´´buitenproportioneel´´ en zei dat er ´´geen rechtvaardiging´´ voor is.

Overheidsbeleid
De verhoging van de AOW leeftijd is ´´geen bedrijfsbeleid, maar overheidsbeleid´´, aldus de zegsvrouw. Volgens haar berokkent de staking ook schade aan de reizigers en de reputatie van het GVB. Ze wees er bovendien op dat het kabinet nog een besluit moet nemen over de verhoging van de AOW-leeftijd.

Asociaal
Reizigersvereniging Rover noemt het voornemen van vakbond AbvaKabo FNV ´´vreselijk asociaal´´. Een zegsvrouw stelt maandag ´´geen idee te hebben waarom de reizigers weer de dupe zouden moeten zijn. De discussie over de AOW-leeftijd geldt voor alle arbeiders, niet alleen voor trambestuurders. Bovendien zijn er nog helemaal geen knopen doorgehakt. Dit roekeloze initiatief lijkt ons derhalve wat prematuur.´´

Tweede Kamer
Ook de meeste Tweede Kamerleden hebben kritiek op de actie van AbvaKabo FNV. Alleen SP en GroenLinks willen geen oordeel geven over de aangekondigde acties. SP´er roemer wijst er wel op dat de directies van de ov-bedrijven niet willen meewerken aan een korte publieksvriendelijke actie. Volgens Ineke van Gent (GroenLinks) gaat het om een zaak tussen werkgevers en werknemers. ´´Ik vind niet dat wij in de Kamer erover gaan. Maar mensen hebben het recht om te staken en het gaat hier om mensen in zware beroepen waar de klappen vallen. Ik begrijp dat zij proberen het kabinetsbesluit te beïnvloeden.´´
De coalitiepartijen ChristenUnie en CDA hebben geen begrip voor de acties. Ook de VVD ziet niet in de werkonderbreking. 

Niet alleen OV
De acties beperken zich woensdag niet tot het openbaar vervoer. FNV heeft alle leden opgeroepen het werk uit protest tegen de AOW-plannen 65 minuten neer te leggen. 

(Bron: ANP/Novum/Parool)