fbpx

Forse toename geweld in OV

03 sep 2009 10:47

(Novum) – Het aantal meldingen van misdrijven en overtredingen in het openbaar vervoer is in drie jaar tijd met een derde gestegen. Dat blijkt uit een analyse van de Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer, die in het bezit is van dagblad Spits.

Ook van zaken als scheldpartijen of betalingsweigeringen werd vaker melding gedaan. In 2007 zouden openbaar vervoersbedrijven Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia nog 3869 meldingen hebben geregistreerd. Vorig jaar waren dat er 4711. Voor dit jaar worden 6700 meldingen verwacht.

Bus
Vooral in de bus zouden vaker misdrijven worden gepleegd. De stijging komt vooral door meer geweldsincidenten. De stijging zou ook kunnen komen doordat personeel de voorvallen sneller meldt doordat er meer aandacht voor is in de media.

In de Randstad hebben chauffeurs, conducteurs en toezichthouders volgens de analyse vaker met agressie te maken dan daarbuiten. Dat verschil zou wel kleiner worden.

Terugdringen
Met zestien aanbevelingen wil de werkgroep het aantal meldingen terugdringen. Zo zou er een campagne moeten komen om reizigers erop te wijzen dat zij ook verantwoordelijk zijn voor een veilig openbaar vervoer. Verder wordt onder meer gepleit voor meer toezicht, het verhalen van de schade op de dader en taakstraffen die in het OV moeten worden uitgevoerd.

In de werkgroep zijn vakbonden, vervoerders, politie, justitie, gemeenten en ministeries van Binnenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat verbonden.