fbpx

Fyra gestrand door defecte bovenleiding

25 mei 2012 17:53

Vrijdagochtend hebben reizigers in een Fyra trein 2,5 uur  vast gezeten, nadat de bovenleiding beschadigd was geraakt. De bovenleidingkabels hebben de trein geraakt. Dat meldt Omroep Brabant.

Het incident vond plaats rond kwart over elf. Treinreizigers moesten ruim twee uur in de warme trein wachten. Ze mochten de trein in eerste instantie niet verlaten vanwege elektrocutiegevaar. Doordat de stroom uit veiligheid was uitgeschakeld werkte in de trein de airco niet. Rond half twee mochten de reizigers de trein verlaten en werden ze verder vervoerd met bussen en taxi ´s. Een reiziger meldt tegen Omroep Brabant dat de informatievoorziening gedurende de ruim twee uur goed.

Volgens de omroep had de bovenleiding 25.000 volt, het voltage dat op de HSL-Zuid gebruikelijk is. Echter, BN/De Stem meldt dat het incident plaats vond vlak voordat de trein de HSL op reed. Op het normale spoor is het voltage rond de 1300 volt. De oorzaak waarom de bovenleiding kapot knapte, is niet bekend.

De Fyra rijdt door de defecte bovenleiding nu niet via de hogesnelheidslijn, maar via het normale spoor. Extra reistijd bedraagt ongeveer 15 minuten. NS verwacht dat de problemen rond 23:00 uur verholpen zullen zijn. Ook de Thalys moest door het incident omgeleid worden via het normale spoor.