fbpx

Fyra rijdt minimaal tot dinsdag niet – politiek wil vervangende trein

18 jan 2013 18:33

UPDATE –  De Fyra rijdt minimaal tot en met maandag niet. De Belgische inspectie DVIS heeft de trein voor commercieel vervoer in België verboden. Ook voor de politiek in België en Nederland zijn de Fyra-problemen nu niet meer acceptabel. VVD en de PvdA willen nu de Fyra niet rijdt een vervangende trein hebben tussen Amsterdam en Brussel.

In België is een stuk van de voorzijde van de Fyra – volgens de NOS een bumper – naast de rails gevonden. Daarop kwam de Belgische toezichthouder DVIS met een verbod. Het verbod wordt opgeheven als de Belgische spoorwegen NMBS aantonen dat de Fyra-treinstellen betrouwbaar zijn. De DVIS laat nog wel testritten toe met lege treinstellen. Die werden vandaag ook al gehouden.

Vervangende trein
Zowel de PvdA als de VVD willen dat de Fyra nu vervangen wordt door een tijdelijke verbinding Amsterdam – Brussel. Volgens commercieel directeur van NS International Marjon Kaper is een vervangende rechtstreekse trein niet aan de orde. Reizigers moeten nu tussen Amsterdam en Brussel twee keer overstappen en rekening houden met 90 minuten vertraging of de Thalys nemen.

Aantal treinen
Tot 9 december reden er 26 rechtstreekse treinen per dag tussen Amsterdam en Brussel, daarna werd door de introductie van de Fyra het aantal treinen teruggebracht naar 20 rechtstreekse verbindingen per dag. Nu de Fyra niet rijdt is het aantal rechtstreekse verbindingen tussen Amsterdam en Brussel verder gedaald naar 10 treinen per dag. Wel rijden er komend weekend extra treinen tussen Roosendaal en Antwerpen.

Voorlopig geen Fyra
NS International meldde aanvankelijk dat de Fyra minimaal tot en met woensdag 23 januari niet zou rijden. Inmiddels is de tekst op de website aangepast en meldt NS International dat de Fyra niet rijdt tot en met minimaal maandag. 

Monteurs
De Italiaanse fabrikant van de Fyra V250 – AnsaldoBreda – laat een team van dertig monteurs naar Nederland overkomen om de problemen te onderzoeken. Ook in Italië is er een team aanwezig om ondersteuning te geven. De treinen worden uitgerust met camera´s, zodat onderzoekers kunnen zien wat er mis gaat.

Inmiddels zijn er zeer veel opinies over de Fyra. Een overzicht.

  • PvdA: Voor PvdA-Kamerlid Duco Hoogland ´is de maat vol´. ´Als de Fyra weer betrouwbaar is, kan die weer gaan rijden.´ Maar tot die tijd moet er weer een gewone trein gaan rijden tussen beide hoofdsteden, aldus Hoogland, die het Belgische rijverbod terecht vindt.
  • VVD: De VVD vindt dat de reiziger niet de dupe mag worden. "Het is een drama in drie bedrijven. Die trein valt na twee maanden al uit elkaar", aldus VVD-Kamerlid De Boer tegenover de NOS.
  • SP: "De huidige problemen met de Fyra zijn duidelijk geen opstartproblemen meer. Deze problemen lijken eigen aan de Fyra. Het wordt tijd dat NS en het kabinet dit ook erkennen en zo spoedig mogelijk weer de geliefde en zeer populaire Beneluxtrein tussen Amsterdam en Brussel in gaan zetten" aldus Tweede Kamerlid Bashir. Hij wilde Fyra terugsturen naar Italië, waar de treinen gemaakt zijn.
  • Rover en TreinTramBus: Deze verenigingen stellen dat Fyra door het ijs is gezakt. Ze zijn de Fyra spuugzat en willen per direct de terugkeer van de Benelux. "De spoorwegondernemingen NS International en NMBS Europe moeten hun prioriteit verleggen naar de reizigers en een betrouwbare, zo goed mogelijke treinverbinding tussen Nederland en België bieden. En dit graag ieder uur, zoals de afgelopen jaren en zoals beloofd was op de nieuwe verbinding" stellen de verenigingen in een persbericht.
  • Maatschappij Voor Beter OV: "De Nederlandse Inspectie heeft wel wat uit te leggen. De inspectie gaf eerder geen gehoor aan een verzoek van Voor Beter OV om een rijverbod. De realiteitszin bij onze zuiderburen is beter op orde. De Fyra V250 is een onaanvaardbaar slecht voertuig" reageert woordvoerder Rikus Spithorst.
  • Toerisme Vlaanderen maakt zich door de elende zorgen over de schade die de aanhoudende problemen van de hogesnelheidstrein kunnen toebrengen aan België. Normaal wijst de organisatie op de goede bereikbaarheid van Vlaanderen."Nu blijkt dat het management van onze spoorwegmaatschappij er niet eens in slaagt om een trein regelmatig tussen Brussel en Amsterdam te laten rijden. Ik snap niet hoe dat in deze tijd nog mogelijk is" zegt Peter De Wilde, administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen tegenover persbureau Belga.

Opmerkelijk
Op Marktplaats staat inmiddels een satirische advertentie waarin de Benelux wordt gezocht. De advertentie is geplaatst onder de naam van Bart Crols, woordvoerder van de NMBS.

Screenshot: NS International meldde aanvankelijk dat de Fyra  niet rijdt tot 23 januari