fbpx

Geen extra treinen rond Amsterdam bij halve finale

07 jul 2014 17:30

Oranjesupporters die woensdagavond de halve finale van het WK voetbal op het 538 Oranjeplein willen zien op het Arena Park in Amsterdam-Zuidoost, moeten vooraf goed hun terugreis plannen. NS zegt geen extra of langere treinen in te zullen zetten. Oranjefans moeten het rond middernacht doen met de reguliere dienstregeling.

"We adviseren mensen goed de reisplanner te raadplegen voor de terugreis. Ze moeten het niet op de laatste trein laten aankomen´´, zegt een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen. "Het is voor ons lastig om de dienstregeling nu nog aan te passen of langere treinen te laten rijden. Mensen moeten nadenken welk vervoermiddel ze willen kiezen.´´

De gemeente Amsterdam verwacht dat woensdagavond ongeveer 30.000 mensen het duel tussen Nederland en Argentinië zullen bekijken op het evenemententerrein bij de Arena. Er is achter de toegangspoorten plaats voor 55.000 bezoekers, 10.000 meer dan op het Museumplein waar de wedstrijden van de groepsfase en de achtste finale te zien waren.

Hoeveel extra metro´s het GVB inzet naar station Bijlmer ArenA is nog niet bekend. "GVB monitort samen met onder meer de politie de toestroom naar de diverse plekken in de stad, waaronder het Arena Park´´, zegt een woordvoerster van het vervoersbedrijf. "Wij zijn voorbereid. Binnen de mogelijkheden die we hebben, doen wij het maximale om de mensen te vervoeren.´´

Het 538 Oranjeplein is naar het Arena Park verhuisd om de buurten rondom het Museumplein woensdagavond laat geen overlast te bezorgen.

In de binnenstad van Rotterdam rijden metro´s van RET woensdagavond langer door. "Zolang Oranje doorspeelt, rijden wij een speciale WK-dienstregeling met de metro om supporters na de wedstrijd thuis te brengen. We hebben daarom 11 extra metro’s klaarstaan´´, zegt Pedro Peters, algemeen directeur RET. Ook zaterdag reden er al extra metro´s van de RET.

Als Nederland wereldkampioen wordt zal het Nederlands Elftal gehuldigd worden in Amsterdam. NS is nog niet bezig om dan wel extra of extra lange treinen te kunnen laten rijden. Daarvoor is het nog te prematuur. zegt een woordvoerder. Wel zegt het spoorbedrijf het WK met bovengemiddelde belangstelling te volgen. 

Na het vorige WK werd het Nederlands Elftal in Amsterdam gehuldigd. Toen had het spoorbedrijf nauwelijks tijd om de dienstregeling aan te passen. Daarop werd besloten de Oranjedienstregeling die op Koninginnedag werd gebruikt uit de kast te halen. Daardoor kon NS toch de dienstregeling aanpassen op de grote vervoersstromen. Het nadeel was dat er in de vroege ochtend minder treinen reden, omdat de Oranjedienstregeling niet gebaseerd is op een werkdag.

(c) ANP