fbpx

Gele borden blijven op advies van consumentenorganisaties

13 mei 2014 17:00

De Nederlandse Spoorwegen laten de gele informatieborden op stations met aankomst- en vertrektijden van treinen voorlopig nog in stand. Dat is de uitkomst van overleg met consumentenorganisaties in het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov).

Nu zijn er nog 3400 gele informatieborden. Dat aantal wilde NS geleidelijk terugbrengen naar 700, omdat steeds meer reizigers reisinformatie via internet, de mobiele telefoon of elektronische borden op de stations bekijken.

De consumentenclubs, waaronder ouderenorganisaties en reizigersvereniging Rover, voerden aan dat de borden nog steeds door duizenden reizigers per dag geraadpleegd worden. "Met een smartphone of tablet en de juiste app kunnen veel reizigers handig hun reis plannen en onderweg beschikken over actuele vertrektijden en vertreksporen. Desondanks maakt 3-5% van de reizigers gebruik van de gele vertrekstaten, dat is te veel om te negeren. Gelukkig ziet NS ook het belang van statische reisinformatie in" aldus het Locov.

De consumentenorganisaties zien statische informatie als noodzaak voor reizigers zonder smartphone, overstappende (buitenlandse) reizigers, reizigers die op zoek zijn naar een totaaloverzicht en slechtzienden voor wie de leesbaarheid van digitale displays een probleem vormt.

Ook zijn digitale informatiemiddelen sterk afhankelijk van techniek. In de keten van bron en beeldscherm kunnen schakels falen. Statische informatie blijft daarmee een goed alternatief voor alle reizigers in geval van storingen aan het informatiesysteem.

Hans Peters, Directeur Commercie NS: "Het gesprek met de consumentenorganisaties over dit onderwerp heeft vele nuttige ideeën opgeleverd. In overleg met Locov gaan we daarom een alternatief ontwikkelen, waarbij we voorbeelden uit het buitenland zullen betrekken. De verbeteringen zullen we vervolgens stapsgewijs invoeren."

(c) ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jean-René
2 jaren geleden

Kunnen de gele borden worden gedownload, zodat deze op de koelkast te hangen zijn?