fbpx

Geluid in- en uitchecken met OV-chipkaart wordt gelijk

20 mrt 2014 13:25

Het geluid bij het in- en uitchecken van de OV-chipkaart wordt bij alle Nederlandse vervoerders gelijk in de loop van 2014.

Bij de invoering van de OV-chipkaart zijn er geen afspraken gemaakt over de precieze te gebruiken appratuur en de tonen die ze geven op het moment dat een reiziger in of uit probeert te checken. Daardoor zijn er veel verschillen gekomen, en is bij sommige vervoerders moeilijk te horen welke handeling er verricht wordt.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft laten weten dat de OV-bedrijven dezelfde geluiden als NS gaan hanteren, waarbij er een duidelijk verschil te horen is. Eén toon is inchecken, twee tonen is uitchecken en drie tonen is een foutmelding.

Bij Veolia is de verandering reeds doorgevoerd en het GVB had het uit eigen beweging eind vorig jaar al aangepast. Connexxion gebruikt dezelfde in- en uitcheckpalen als NS op de stations, dus daar is het geluid al hetzelfde.

Buiten dat de reizigers beter kunnen horen wat de apparaten uitvoeren, is het voor buschauffeurs en tramconducteurs beter te horen of een reiziger incheckt.