fbpx

Geslaagde test vrachtvervoer Londen – Lyon per TGV

23 mrt 2012 10:28

In de nacht van 20 op 21 maart heeft tussen Lyon en London een speciaal voor het internationale traject aangepaste vracht TGV van La Poste gereden. De testrit was een initiatief van het Europese samenwerkingsverband EuroCAREX, Eurotunnel en SNCF. Deze partijen onderzoeken momenteel de haalbaarheid van een Europese vrachtservice met terminals in Parijs, Lyon, Amsterdam, Londen, Luik, Keulen/Bonn en Frankfurt.

Expres vervoerders als FEDEX, TNT en UPS hebben speciaal voor de test vracht aangeboden. Tijdens de testrit is in de praktijk gekeken naar verschillende aspecten van grensoverschrijdende HST vrachtservice, vanuit zowel technisch als logistiek perspectief. Uitkomsten van de test zullen worden gebruikt bij de verdere uitwerking van de business case van railoperators als SNCF en Europorte. De start van een commerciële service wordt verwacht na 2015.

Schiphol
Sinds 2007 zijn publieke en private partijen rond Schiphol, verenigd in ACT en de Initiatiefgroep HST Cargo, bezig met het invullen van de randvoorwaarden om vrachtvervoer van expresgoederen, bloemen en verswaren per hogesnelheidstrein mogelijk te maken, als alternatief voor vrachtvervoer via de weg en nachtvluchten op korte afstanden. Inmiddels is door Rijk en regiopartners 22 miljoen euro gereserveerd voor de ontwikkeling van een eerste railterminal in de Haarlemmermeer, nabij het nieuw te ontwikkelen innovatieve en duurzame logistieke bedrijventerrein A4 Zone West. 

Foto´s: (c) Amsterdam Connecting Trade