fbpx

GoAbout.com: de eerste actuele OV reisplanner

14 mei 2014 11:52

Tot voorkort was het onmogelijk: een actueel reisadvies per OV van deur tot deur op één website. GoAbout.com is de eerste website die dat sinds eind maart wel kan. De website is nu nog in bètafase, maar de initiatiefnemers willen de grootste (OV-)reisplanner van Nederland worden. 

En de potentie om marktleider te worden is er. Want waar 9292 nog steeds alleen statische reisadviezen levert, laat Go About simpel zien of een reisadvies actueel is. "Als een bus, tram of trein op tijd is, tonen we het advies in het groen. Mocht er vertraging zijn dan zijn de tijden rood en wordt de vertraging benoemd" legt mede-initiatiefnemer Jacco Lammers uit. Mochten er geen actuele gegevens beschikbaar zijn, dan zijn de tijden zwart.

Multimodaal reisadvies
Behalve voor het openbaar vervoer kan Go About ook advies geven voor de auto. "Voor de moderne reiziger ligt de keuze voor de auto of het OV niet vast. Zo´n twee op de drie reizigers overweegt verschillende reisalternatieven en deze groep groeide de afgelopen jaren flink" legt Lammers uit. Go About geeft daarom zowel voor het openbaar vervoer als de auto een actueel reisadvies. Daarnaast is ook de fiets meegenomen in de reisplanner.

Veel mogelijkheden
Binnen het openbaar vervoer geeft de website vaak verschillende mogelijkheden en alternatieven. Zelfs zoveel dat soms bijna het overzicht dreigt te verdwijnen. Lammers erkent dat. "Die feedback komt vaker terug. We zijn nu bezig om dat te verbeteren". 

Alleen relevante reisadviezen
Als een reisadvies vanwege vertraging of een uitvallende trein niet mogelijk is wordt het reisadvies niet getoond. "We willen alleen relevante reisadviezen tonen" legt Lammers uit. Het gevolg is dat er soms op het eerste oog een vreemd reisadvies gegeven wordt. Maar dat is nog steeds vele malen beter dan de statische informatie van 9292.

Voorbeeld: Vanmiddag was er een treinstoring. Daarom adviseerde Go About treinreizigers tussen Leiden en Utrecht om via Den Haag te reizen. 9292 adviseerde reizigers om gebruik te maken van een rechtstreekse maar opgheven trein.

 

Ambitie
Ondanks dat de planner actueler is dan die van 9292, trekt GoAbout.com nog niet veel bezoekers. "We trekken nu een paar honderd bezoekers per dag. We hadden op meer gehoopt, maar we moeten nog onze vindbaarheid verbeteren. We hebben nog nauwelijks naamsbekendheid, dat willen we gaan verbeteren. Onze ambitie is om marktleider te worden in reisadviezen" zegt de ambitieuze initiatiefnemer.

Feedback
Hij hoopt de komende tijd feedback te krijgen van gebruikers. "Nog niet alles is tot in de puntjes perfect, dus gebruik vooral de feedback-knop” moedigt Lammers aan. De reisplanner maakt gebruik van open data. Het is niet de eerste reisplanner die Lammers met zijn mede-initiatiefnemer Maarten ten Brinke heeft gemaakt. Eerder maakte hij ook in opdracht voor NS Filewissel.nl en een reisplanner voor Veolia. Go About mag nu dan de enige reisplanner zijn met actuele reisinformatie, de verwachting is dat 9292 snel volgt.