fbpx

Goed halfjaar voor Zwitserse spoorwegen

01 sep 2010 12:03

De Zwitserse Spoorwegen (SBB) hebben in het eerste halfjaar van 2010 ruim 4 procent meer reizigers vervoerd dan dezelfde periode in 2009. Ook vervoerde SBB Cargo meer goederen (+17,5%). De groei heeft de SBB geen windeieren gelegd: de netto winst steeg met 25% tot 165,9 miljoen frank.

Volgens het spoorbedrijf is de klanttevredenheid gegroeid en rijden er meer treinen op tijd. De punctualiteit is bij 3 minuten toegenomen naar 88,7% (gemeten op werkdagen). Ook het aantal reizigers dat haar aansluiting haalt is gestegen.

Reizigersgroei
De SBB vervoerde vooral meer internationale reizigers. De binnenlandse markt bleef stabiel. Het spoorbedrijf vervoerd nu dagelijks zo´n 910.000 reizigers met zo´n 7.000 treinritten. De Nederlandse Spoorwegen vervoeren weliswaar meer reizigers (1,1 miljoen), maar bij de SBB legt een reiziger meer kilometers af. In totaal spreekt de SBB van 8,5 miljard reizigerskilometers in de eerste helft van 2010. Bij NS gaat het om 8 miljard reizigerskilometers. Enkele jaren terug maakte de Nederlandse treinreiziger nog meer kilometers. De Zwitsers hebben echter een sterkere groei weten te realiseren.

SBB Cargo
Voor SBB Cargo was het eerste halfjaar minder goed. Weliswaar werden er meer goederen over het spoor vervoerd, toch kwam SBB Cargo dieper in de rode cijfers. Het resultaat daalde van -24 miljoen naar -50 miljoen. De SBB schrijft het lagere resultaat toe aan de zwakke wisselkoers van de euro en extra onderhoudskosten van het rollend materieel.