fbpx

Goederentrein legt treinverkeer Utrecht vrijwel plat

Een defecte goederentrein heeft het treinverkeer van en naar Utrecht vrijwel volledig plat gelegd. De problemen ontstonden omstreeks 11:00 uur. Sinds 16:00 uur rijden er op ieder traject weer treinen, maar wel veel minder dan gebruikelijk. 

De goederentrein heeft een kapotte stroomafnemer. Uit voorzorg heeft ProRail de stroom van de bovenleidingen gehaald. Na een tijdje kregen enkele sporen weer spanning, maar nog steeds is een groot deel spanningsloos. Daardoor rijden er geen treinen tussen Utrecht en Houten en tussen Utrecht en Breukelen. Gevolg is ook dat de intercity´s naar Den Bosch, Schiphol en Amsterdam vanuit de Domstad allemaal uitvallen.

Op de overige trajecten rond Utrecht rijden door het incident veel minder treinen. Sprinters rijden wel, intercity´s soms. De hoop was aanvankelijk dat het treinverkeer rond 14:00 uur weer hervat zou kunnen worden. Inmiddels is duidelijk dat treinreizigers tot na de avondspits rekening moeten houden met vertraging.

Het duurde uren voordat ProRail kon melden dat de bovenleiding beschadigd was. De kapotte bovenleiding wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag door spoorbeheerder ProRail hersteld. NS heeft naar een aantal plaatsen bussen ingezet om reizigers te vervoeren. De extra reistijd kan oplopen tot meer dan een uur.

De kapotte goederentrein is na een lange voorbereidingsperiode omstreeks 15:45 uur naar een ander spoor gesleept. Nu dat is gebeurd kan ProRail de precieze schade beter inspecteren.

Utrecht Centraal is het grootste spoorknooppunt van Nederland. Door de defecte goederentrein worden daardoor tienduizenden treinreizigers gedupeerd. Een deel van de treinreizigers kan om Utrecht heen reizen. 

Het is niet de eerste keer dat het treinverkeer rond Utrecht chaotisch loopt. Begin februari was het treinverkeer rond Utrecht vrijwel de hele dag ontregeld door een grote sein- en wisselstoring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *