fbpx
InterRail
Foto: Kike Fernandez/Shutterstock.com

Gratis InterRail voor circa 30.000 18-jarigen

02 mrt 2018 10:00

Twintig- tot dertigduizend 18-jarigen kunnen dit jaar Europa per trein verkennen met een door de EU betaalde InterRail-pas. De Europese Commissie stelt 12 miljoen euro beschikbaar voor de “horizonverbreding”.

Er komt een campagne om jongeren te informeren. Om te bepalen wie in aanmerking komt, wordt mogelijk een competitie opgezet. Voor jongeren uit bijvoorbeeld Cyprus is ook geld beschikbaar om het vliegtuig of de boot naar het vasteland te pakken. De eerste deelnemers kunnen komende zomer hun koffers pakken.

Manfred Weber, de voorzitter van de EVP, de grootste fractie in het Europees Parlement, is de drijvende kracht achter het plan. Hij zegt druk te blijven zetten om ervoor te zorgen dat álle Europeanen die achttien worden “ons continent kunnen ontdekken”. Maar daarvoor moet wel geld op de EU-begroting worden gevonden.

D66 reageerde eerder negatief op het voorstel. “Ze willen Europa populairder maken door Sinterklaas te spelen,” aldus Europarlementariër Matthijs van Miltenburg. Zijn CDA-collega Wim van de Camp reageerde in oktober 2016 wel positief, terwijl Agnes Jongerius (PvdA) sprak van een “sympathiek, maar veel te duur plan.”

InterRail is een ticket waarmee gedurende een bepaald aantal dagen vrijwel onbeperkt met de trein gereisd kan worden. Alleen voor nachttreinen, reserveringsplichtige treinen en sommige hogesnelheidstreinen geldt een toeslag.

Een jury selecteert in de eerste ronde 15.000 gelukkigen. Ze kunnen zich alleen of in groepjes van maximaal vijf jongeren melden. In de herfst komt er een nieuwe ronde.

(c) ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
24 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Egon
6 jaren geleden

Misschien kan D66 en de PvdA uitleggen waarom dit niet goed is voor NL? Ff denkend aan de aantrekkingskracht van Amsterdam onder jongeren, zou dit toch een leuke boost zijn voor de NL economie? Verder, al die jongeren uit gezinnen met lage inkomens, die dit nooit hebben kunnen betalen, die nu zien dat dingen buiten Nederland ook mooi zijn, hoe is dat niet een centje waard? 12 Meuro op de EU begroting is toch een scheet? Dat kost ons land minder dan 1 Meuro, die uit extra toeristen vele malen terugverdient wordt.

Utrechter2
6 jaren geleden
Antwoord aan  Egon

Goed gezien: Nederlanders (ook hoger opgeleiden) overtuig je zeer snel door te zeggen dat het goed is voor de economie. Het begrip werkgelegenheid doet het ook altijd goed trouwens.
Fout gezien: als het jongeren zijn uit gezinnen met lage inkomens zoals je zelf aangeeft dan zal het met de ‘boost’ voor onze economie wel meevallen.
Politiek gezien: als er toch belastinggeld moet vloeien dan liever naar verzorgingstehuizen waar altijd te weinig geld voor is, dan naar ideologische doelen om jongeren te laten zien hoe mooi Europa, maar lees EU, wel niet is.

Vlaams Blokker
6 jaren geleden
Antwoord aan  Egon

Amsterdam zit niet te wachten op meer toeristen in het budgetsegment. Het spelen van sinterklaas door de EU om jongeren minder EU kritisch te malen is pervers.

dries molenaar
6 jaren geleden
Antwoord aan  Vlaams Blokker

Cynische onzin. Is dat uw grootste lol?

SRB
6 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Laatste keer dat ik hier keek was het geen politiek forum. Onze Vlaamse vriend is een beetje verdwaald 😀

SRB
6 jaren geleden
Antwoord aan  Vlaams Blokker

Gezien je naam heb jij geen enkel recht om daarover te oordelen. Richt je pijlers maar lekker op Antwerpen en Brugge….

Vlaams Blokker
6 jaren geleden
Antwoord aan  SRB

Ik basseer me op de Nederlandse pers en op familie in het Amsterdamse, vermoedelijk woont u zelf niet in de binnenstad van Amsterdam. Daarnaast betalen de vlamingen het meest aan de EU en zie ik dit als extra verkwisting.
https://m.gva.be/cnt/dmf20170606_02913193/elke-vlaming-betaalt-jaarlijks-339-euro-aan-eu
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/20/amsterdam-zou-de-drukte-nu-echt-te-lijf-gaan-en-werkt-het-a1588852
https://www.parool.nl/amsterdam/amsterdammers-zelf-in-actie-tegen-toerismeprobleem~a4498672/

Puck
6 jaren geleden
Antwoord aan  Vlaams Blokker

Amsterdammers are mostly not asking for far-right foreigners who think they can decide for us Dutch people what we should or should not be asking for, while they probably don’t even know how many official languages we have in our country. Personally, I’d rather have some more low-budget tourists. That might stop bars and restaurants to become even more increasingly expensive for all of us.

En nu graag weer terug naar 2004 jij!

Anthonie Taselaar
6 jaren geleden

lekker verstandig/veilig ? zo’n foto waarbij jongeren uit het raam van de trein hangen; plezier in reizen kan zo maar bedorven worden door een passerende trein….

Oscar
6 jaren geleden

Wat doet een Amerikaanse highschooler als die geslaagd is? Juist, hij/zij boekt een Eurailpass, pakt het vliegtuig naar bv. Frankfurt en verkent van daaruit 2-3 weken lang Europa met de trein.

In 2006 ben ik tijdens het WK voetbal 12 dagen door Duitsland wezen toeren (“DB WeltmeisterPass”). Ook heel wat Amerikaanse jongeren ontmoet en van reistips voorzien. Uit hun verhalen mag ik afleiden dat “discover Europe by rail” intussen een vast onderdeel van het leven van een Amerikaanse jongere is geworden.

Naast het financieel toegankelijk maken om Europa per trein te ontdekken, ligt er ook een kans om de jeugd te laten zien dat je niet per definitie een auto of een vliegtuig nodig hebt om je door Europa te bewegen. En dat je in een trein, anders dan in een auto of vliegtuig, de mogelijkheid hebt van het voorbijtrekkende landschap te genieten of interessante mensen te ontmoeten.

dries molenaar
6 jaren geleden
Antwoord aan  Oscar

Tot mijn verbazing zag ik een paar jaar geleden al, de moderne internationale jongere kijkt helaas niet meer uit het raam maar zit met oordoppen naar een tablet te kijken. Volwassenen ook overigens.

Vlaams Blokker
6 jaren geleden

Dit is natuurlijk goedkoop wisselgeld om meer Pro EU burgers te kweken. Vakantietickets zijn toch echt de verantwoordelijkheid van de jongeren zelf, voor minima zijn er al speciale vakanties mogelijk met stichtingen.

dries molenaar
6 jaren geleden
Antwoord aan  Vlaams Blokker

De meeste burgers zijn vanzelf pro-EU omdat ze hun buren als vrienden zien. Alleen zure bejaarden voelen bedreigd in hun uitkeringsparadijs.

Vlaams Blokker
6 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

In uw land is massaal tegen de Europese grondwet en het associatie verdrag met de Oekraïne gestemd. Daarnaast groeit de jongerenbeweging van Forum voor Democratie als kool in Nederland, samen met de zusterpartij pvv en de linkse SP voortrekkers in de Nexitbeweging.

SRB
6 jaren geleden
Antwoord aan  Vlaams Blokker

Dat heeft echt zo ontzettend veel met Interrail te maken…nee echt!

Dries Molenaar
6 jaren geleden
Antwoord aan  Vlaams Blokker

Onzin, van ‘massaal’ is geen sprake geweest. Het gebrek aan opkomst en daarmee correcte representatie is het grootste probleem. Referenda voortaan alleen met gehandhaafde opkomst plicht.
Beter nog is om van de raadplegingen af te stappen.

johan II
6 jaren geleden
Antwoord aan  Vlaams Blokker

Net zo massaal als het succes van de NSB, ook niet alleen zure bejaarden, enthousiaste jongeren vol verantwoordelijkheid. 20-25000 NLse SS-ers, evenveel als er verzetsmensen in NL waren de eerste jaren. Kon zelfs Vlaanderen niet aan tippen. Die gingen niet met de trein naar het Oosten, dat betrof weer andere mensen. Was ook geen interrail.
Zo zie je maar, Vlaams Blokker was bijna on topic. maar niet helemaal.

Utrechter2
6 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Alweer vallen mensen die voor de EU zijn mensen aan op de persoon: …mensen die kritiek hebben op de EU zijn vast losers, en moeten wel laag opgeleid zijn. Dan hoef je ook geen discussie op de inhoud te voeren.

Hans Bongers
6 jaren geleden

Wees blij met een positief initiatief om Europa te leren kennen & jonge mensen het OV in te krijgen,om te merken dat OV niet zo slecht is als de azijnpissers zeggen dat het is en alleen maar in hun “blikkie” vanuit de file naar 135km/uur voortrazende treinen kijken. Of: voor de dichte spoorbomen. Nóg leuker.

Hans Bongers
6 jaren geleden

Wees blij met een positief initiatief om Europa te leren kennen & jonge mensen het OV in te krijgen,om te merken dat OV niet zo slecht is als de zeurpieten zeggen dat het is en alleen maar in hun “blikkie” vanuit de file naar 135km/uur voortrazende treinen kijken. Of: voor de dichte spoorbomen. Nóg leuker.

Utrechter2
6 jaren geleden
Antwoord aan  Hans Bongers

Als een hulporganisatie dit doet (zonder voor meer dan 50% van subsidie afhankelijk te zijn) dan zou dit prachtig zijn. “Help de balkankinderen de zomer door” of zo iets. Nu hebben we het alleen over overheidsuitgaven en dan zijn overheidsdienaren ATLIJD intitiatiefrijk 😉

A.Bontenbal
6 jaren geleden

Is er ook bekend of de 18-jarige hier iets voor moet doen, of is het een kwestie van afwachten of je uitgekozen wordt?

DJawal Khull
6 jaren geleden

Maaaaaar 30.000 kaartjes ????????????????????????????????

Katja
5 jaren geleden

Gaat deze actie nog wel door?