fbpx
Foto: Guus van de Wetering (NS/GUUS PR, archief)

Gratis koffie voor treinreizigers maar geen spoorproblemen

11 jan 2010 1:20

ProRail en de Nederlandse Spoorwegen hebben dit weekend geen last gehad van grote problemen door het winterweer. Wel reden er zaterdag en zondag uit voorzorg minder treinen. NS en ProRail zijn de afgelopen weken steeds beter ingespeeld geraakt op de slechte weersomstandigheden.

Zo hielp NS de spoorbeheerder met het schoonrijden van sporen en wissels in de kop van Noord-Holland en Noord Nederland. ProRail had uit voorzorg diesellocomotieven van goederenvervoerder DB Schenker ingehuurd om eventueel gestrande treinen snel weg te slepen. Dit bleek echter niet nodig te zijn.

Corus
Wisselverwarmingen draaiden op volle toeren en verder hield ProRail de onverwarmde wissels naar de werkplaatsen van NS goed schoon zodat de treinonderhoudsbedrijven van Nedtrain konden blijven doorwerken aan herstel van defect materieel. Ook de wissels voor het goederenvervoer werden goed schoon gehouden zodat industrie als Corus en DSM voldoende aanvoer van grondstoffen behield.

Kwart miljoen kopjes koffie
Reizigers moesten dit weekend wel rekening houden met een afgeslankte dienstregeling, waardoor sommige reizigers te maken kregen met een wat langere reistijd, een extra overstap of in een vollere trein. Het ongemak verzachtte NS met de inzet van extra servicemedewerkers op de stations en het uitdelen van koffie en thee (soms erwtensoep) op stations waar reizigers door de aangepaste dienstregeling wat langer moesten wachten. De afgelopen dagen zijn 15-duizend broodjes, 5-duizend snoeprepen , 5-duizend koeken, 20-duizend bekers erwtensoep, en een kwart miljoen bekers koffie, thee en warme chocolademelk uitgedeeld aan NS klanten.

Reisinformatie
Door de aangepaste dienstregeling was de vraag naar reisinformatie extra groot. In totaal verwelkomde ns.nl 300.000 bezoekers, 3x zo veel dan een gemiddelde zaterdag.