fbpx

GroenLinks en VVD willen anonieme kortingskaart OV

16 mrt 2011 11:00

Een anonieme roze OV-chipkaart moet het voor senioren mogelijk maken met korting te reizen zonder dat ze hun identiteit hoeven prijs te geven. Dat vinden GroenLinks en VVD. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de motie van beide partijen.

Nu kunnen senioren en anderen die in het openbaar vervoer recht hebben op korting alleen met korting reizen als ze zich laten registreren. Hun reisgegevens worden dan aan hun persoon gekoppeld. Degenen die dat niet willen, kunnen door de invoering van de OV-chipkaart geen korting krijgen.

Extra betalen
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent en VVD-Kamerlid Charlie Aptroot wijzen erop dat bij de introductie van de OV-chipkaart is verzekerd dat voor iedereen de privacy gewaarborgd is. "Privacy is kennelijk alleen gegarandeerd als je daar extra voor wil betalen."

Roze
Een nadeel van een anonieme chipkaart is dat ze gemakkelijk aan jongere familieleden kunnen worden gegeven. Om dat te voorkomen zou de kaart roze moeten worden gemaakt. De strippenkaart voor mensen met korting is ook roze. Zo kan de chauffeur meteen zien of degene die de kaart gebruikt wel oud genoeg is om met korting te mogen reizen. 

Kinderen
Rover is enthousiast over het voorstel van GroenLinks en VVD om een anonieme “roze” OV-chipkaart voor ouderen uit te geven. Volgens Rover zou deze OV-chipkaart ook geldig moeten zijn voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Dit heeft de reizigersvereniging al meerdere keren doorgegeven in gesprekken met het Ministerie, overheden en vervoersbedrijven.

 

Doelgroepen
Rover vindt dat er met de invoering van de OV-chipkaart meer rekening moet worden gehouden met verschillende doelgroepen. Zo geven veel Amsterdamse scholen inmiddels aan geen uitstapjes meer via het OV te organiseren omdat er geen groepskaart beschikbaar is voor klassen.