fbpx

GroenLinks wil debat over extra omzet door vergeetachtige reizigers

19 jun 2014 15:47

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) moet tekst en uitleg geven over het bericht dat de OV-bedrijven elk jaar vele miljoenen euro´s overhouden aan reizigers die vergeten uit te checken met hun OV-chipkaart. Volgens Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) grenst deze praktijk aan diefstal.

De politica wil snel een debat over de kwestie, maar kreeg daarvoor de handen niet op elkaar. Steun was er wel voor het vragen van een brief. Alle partijen eisten opheldering. "De reiziger moet zijn geld terugkrijgen", zei Stientje van Veldhoven (D66). Ook de regeringspartijen VVD en PvdA steunden het verzoek om opheldering.

De Telegraaf meldde donderdag dat NS, Arriva, Connexxion en andere vervoerders jaarlijks 22,9 miljoen euro omzet genereren door vergeetachtige reizigers. Dat zou blijken uit onderzoek van Panteia. Dat onderzoek is nog niet afgerond. Het was de bedoeling het eind juni te afgerond zou zijn, maar omdat de vervoerders niet akkoord gaan met de berekeningen is dat uitgesteld naar augustus. "Dan kunnen we er iets aan doen”, zegt voorzitter Janse de Jonge van het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad.