fbpx

GVB-automaten geven gratis OV-chipkaart saldo weg

04 feb 2011 17:06

Minimaal twee automaten van het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) van de regio Amsterdam, hebben een week lang gratis saldo weggegeven aan reizigers die probeerden hun OV-chipkaart op te laden.

De twee automaten waarvan tot nu toe bekend is dat het probleem zich voordeed, waren de automaten van de halte Van Boshuizenstraat in Amstelveen aan lijnen 5 en 51.

Wanneer de reiziger begon met betalen na het kiezen van het oplaadbedrag, werd er al geld op de OV-chipkaart geschreven, maar kreeg de betaling vervolgens een foutmelding. Hierdoor werd er wel geld op de chipkaart gezet, maar niet van de bankrekening afgeschreven.

De gênante fout is erin geslopen tijdens een software-update. Het GVB gaat de schade verhalen op het bedrijf dat de automaten beheert, en zoekt ook uit of het probleem ook bij andere automaten speelt.

Simpel
Vorige week werd een nieuwe, simpele kraakmanier voor de OV-chipkaart naar buiten gebracht, waarmee reizigers met een computerprogramma en een kaartlezen heel gemakkelijk het saldo van hun chipkaart kunnen verhogen, zonder daar daadwerkelijk voor te betalen.

Trans Link Systems, het bedrijf achter de OV-chipkaart, gaf aan dat fraude gedetecteerd kon worden. Vervolgens werd echter bekend gemaakt dat reizigers ook via de computer kunnen in- en uitchecken, waardoor dat helemaal niet meer bij automaten gedaan hoeft te worden.

Foto Patrick Hinderink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *