fbpx

GVB onderzoekt mogelijke miljoenenfraude

29 mrt 2012 18:02

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB heeft een onderzoek ingesteld naar een mogelijke miljoenenfraude. Dat meldt het vervoersbedrijf donderdag na berichtgeving door De Telegraaf. Bij het GVB zou voor miljoenen euro´s aan fraude zijn gepleegd, vooral rond de invoering van de OV-chipkaart.

Een aantal GVB´ers zou zich verrijkt hebben ten koste van het bedrijf, dat grotendeels wordt gefinancierd met belastinggeld. De krant baseert zich daarbij op interne documenten en e-mails. De top zou op de hoogte zijn geweest, maar greep niet in. Onder meer directieleden Adrie Bolier en Pieter Schotte zouden bij de zaak betrokken zijn.

Onderzoek
Volgens de woordvoerder heeft algemeen directeur Bart Schmeink besloten na overleg met de raad van commissarissen dat de zaak onderzocht moet worden. Hoe lang dat gaat duren is niet duidelijk. Het bedrijf wil verder niets kwijt over de zaak.

Integriteit
Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders is woensdag telefonisch door Schmeink ingelicht over de situatie. De algemeen directeur en de raad van commissarissen geven maandag meer informatie aan het stadsbestuur. Het Bureau Integriteit van de gemeente wordt bij het vervolg betrokken. "Het college benadrukt dat integriteit in Amsterdam op geen enkele wijze ter discussie mag staan", laat een woordvoerder weten.

Kamervragen
PvdA-Kamerlid Jacques Monasch heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) om opheldering gevraagd. Hij vindt dat de zaak ´tot op de bodem moet worden uitgezocht´. Monash wil daarnaast weten of reizigers de dupe zijn geworden en wat de rol van Trans Link Systems, het bedrijf achter de OV-chipkaart, is geweest.