fbpx

Hans Alders president-commissaris ProRail

27 jun 2014 16:07

PvdA-prominent Hans Alders is benoemd tot president-commissaris van ProRail. De aandeelhoudersvergadering van het spoorbedrijf heeft ingestemd met zijn benoeming, meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu vrijdag.

Alders volgt Michiel Boersma op, die de functie sinds 2010 vervulde. Alders gaat per 1 juli aan de slag bij de spoorbeheerder.

De 61-jarige Hans Alders is de laatste jaren vooral in het nieuws als voorzitter van de zogeheten Alderstafel. Dat overlegorgaan is in december 2006 opgericht om het kabinet te adviseren over de ontwikkeling van Schiphol in samenhang met de luchthavens Eindhoven en Lelystad.

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) vindt de grote bestuurlijke ervaring en het publieke profiel van Alders van grote waarde voor Prorail, dat in overheidshanden is. Mansveld vindt dat de spoorbeheerder zich meer moet gaan richten op de publieke belangen, en gaat het bedrijf steviger aansturen op deze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

De benoeming van Alders is een voorbeeld daarvan. Behalve Boersma treedt ook Claudia Zuiderwijk-Jacobs terug als commissaris. Haar opvolger moet nog worden benoemd. Ook de nieuwe functie van goederencommissaris moet nog worden ingevuld.

Daarnaast zoekt ProRail ook enkele directeuren, zoals een president-directeur. Want ook Marion Gout maakte eerder bekend ProRail per 1 juli te zullen verlaten.

(c) Novum