fbpx

Helft reizigers vindt reizen met OV-chipkaart makkelijker

23 sep 2009 14:31

 De invoering van de OV-chipkaart heeft volgens de helft de reizigers het reizen in het ov makkelijker heeft gemaakt. Verder went het gebruik van de OV-chipkaart snel. Reizigers gebruiken de OV-chipkaart naast de metro ook volop in tram en (streek-)bus. Dit concludeert de Stadsregio Rotterdam in een evaluatie van de invoering van de OV-chipkaart.

Als belangrijkste verbeterpunt voor de landelijke invoering van de OV-chipkaart noemen de reizigers het vaakst meer inzicht in de tarievenstructuur. Uitgebreidere communicatie kan hierin helpen. Metroreizigers waarderen de kaart gemiddeld met een 6,6 en 62% van deze reizigers geeft een rapportcijfer 7 of hoger. Dit is vergelijkbaar met de waardering in februari 2009. 86% van de metroreizigers is gewend aan de OV-chipkaart. Naast de metro gebruiken zij de OV-chipkaart ook in de tram (55%), stadsbus (34%) en streekbus (18%). Ongeveer de helft van alle gebruikers vindt dat de kaart het reizen met het OV gemakkelijk maakt.

Uit de Monitor Zwartrijden van het ministerie (juni 2009) blijkt dat het zwartrijden in de metro in Rotterdam is teruggebracht van 10,2% in 2008 tot 3,9% in 2009. Bijna de helft van de ondervraagde reizigers is van mening dat het aantal zwartrijders is afgenomen. 22% van de metroreizigers is van mening dat het OV-chipkaartsysteem het reizen met het OV veiliger maakt, 38% vindt van niet. Er is een verband tussen de ervaren veiligheid in de Rotterdamse metro en het meemaken van het aantal zwartrijdincidenten.

Een belangrijke lering volgens de Regio Rotterdam is dat goede communicatie naar reizigers én partners (andere overheden, vervoerders en consumentenorganisaties) van essentieel belang is voor het welslagen van de invoering.

Copyrights: www.verkeersnet.nl