fbpx

Hermes wil ov toegankelijk maken voor laaggeletterden

09 mrt 2016 12:54

Voor laaggeletterden is het openbaar vervoer nu vaak lastig, omdat ze OV-informatie niet goed begrijpen. Hermes gaat samen met stichting Lezen en Schrijven onderzoeken hoe de toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor laaggeletterden verbeterd kan worden.

"Er zijn in de leeftijdscategorie 15-65 jaar 1,3 miljoen laaggeletterden. Als zij niet begrijpen hoe ze van A naar B kunnen reizen, blijven ze weg. Een busstation waar de bus een dynamisch vertrekperron heeft is voor hen bijvoorbeeld lastig," legt woordvoerder Hendri Beltman uit.

Beltman noemt nog een voorbeeld. "We gebruiken soms termen als dichtstbijzijnde halte. Dat is voor laaggeletterden moeilijk taalgebruik". Hermes maakt net als Connexxion en Veolia onderdeel uit van Transdev. Binnen Transdev geeft Beltman workshops om collega´s na te laten denken over de problematiek.

Hermes heeft onlangs opnieuw de concessie Zuid-Oost Brabant gewonnen. "We hebben dit uit eigen initiatief in ons aanbod opgenomen," legt Beltman uit. Het bedrijf gaat daarvoor in overleg met laaggeletterden of mensen die in het verleden niet goed konden lezen en schrijven. Ook wordt stichting Lezen en Schrijven betrokken. 

In de regio Eindhoven, de eerste aandachtsregio, kan 10,7% van de inwoners niet goed lezen of schrijven. Dat komt neer op 23.000 personen. Wat voor oplossingen naar voren zullen komen om de informatie ook voor hen zo begrijpelijk mogelijk te maken durft Beltman niet te zeggen. Als de oplossingen aanslaan, dan kunnen ze ook in andere regio´s waar Transdev actief is worden toegepast.