fbpx

Hoorzitting Fyra maandag in Brussel

22 jan 2013 16:12

De gezamenlijke hoorzitting van de Tweede Kamer en het Belgische parlement over de Fyra wordt maandag gehouden in het Beneluxparlement in Brussel. Dat maakte de voorzitter van de vaste Kamercommissie van Infrastructuur Paulus Jansen (SP) dinsdag bekend.

De hoorzitting is gepland van 11.00 tot 14.00 uur en wordt gehouden in het gebouw van de Belgische Senaat. Het Beneluxparlement beschikt namelijk zelf niet over vergaderruimte. Gekozen is voor het Beneluxparlement, omdat daarbij zowel Nederlandse als Belgische politici op basis van gelijkwaardigheid kunnen meedoen aan de discussie. Dat had in de Tweede Kamer of het Belgische parlement voor problemen gezorgd.

Tijdens de zitting worden in elk geval de spoorbedrijven NS en NMBS aan de tand gevoeld over de problemen met de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel, die sinds vorige week niet meer rijdt.

Waarschijnlijk worden ook de beide spoorbeheerders uitgenodigd. Voor Nederland is dat ProRail. Mogelijk schuiven ook vertegenwoordigers van reizigersorganisaties aan, maar dat is nog niet zeker.

De Tweede Kamer wil daarnaast snel een debat houden met verantwoordelijk staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA). Dat zal worden gepland na afloop van de hoorzitting. Mansveld schreef maandag nog aan de Kamer dat zij op korte termijn een vervangende treindienst eist.

De Fyra werd vorige week uit de dienstregeling gehaald, omdat de trein niet bestand bleek tegen het winterweer. De trein werd echter al sinds de ingebruikname in december geplaagd door vertragingen, storingen en uitval. D66 en het CDA willen dat de Tweede Kamer een parlementaire enquête houdt over de problemen met de Fyra, maar daarvoor bestaat nog geen meerderheid.

(c) Novum