fbpx

HTM start tramdienst Delft – Leidschendam

05 jul 2010 13:47

Veel later dan gepland, maar de nieuwe tramlijn (lijn  19) van Delft naar Leidschendam is in gebruik genomen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de tramlijn rond december 2007 in gebruik genomen zou worden. De tramlijn rijdt voorlopig van Leidschendam naar Delft Tanthof, maar zal in de toekomst doorgetrokken worden naar de TU.

Een ritje van het beginpunt MCH Antoniushove in Leidschendam naar het eindpunt in Delft duurt met de nieuwe tramlijn ongeveer 40 minuten. De route gaat over 17 kilometer, waarvan 7 kilometer nieuw spoor. Bij station Delft en Ypenburg geeft de tramlijn aansluiting op het landelijk spoorwegnet en bij RandstadRail-station Leidschenveen kan overgestapt worden op RandstadRail 3, 4 en de RET metrolijn E.

Het deel Delft station – TU wijk – Technopolis zal niet voor 2015 in gebruik komen. De gemeente Delft heeft echter sinds 2007 fors gesneden in het stadsbusnetwerk, vooruitlopend op de toekomstige tramlijn naar de TU. Enkel de ChristenUnie Delft was op dat moment kritisch over de bezuinigingen in combinatie met de aanleg van de tramlijn.

De vertraging van de aanleg van de tramlijn naar Technopolis wordt veroorzaakt door de Sebastiaansbrug in Delft. De staat van deze brug bleek slechter te zijn dan verwacht, waardoor de tram nog niet via deze brug kan. Door de problemen zijn de aanlegkosten van de lijn aanzienlijk toegenomen.

Uiteindelijk moet de tramlijn 18.000 reizigers per dag gaan vervoeren. 

  • Meer informatie over de tramlijn is te vinden op htm.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *