fbpx

ING voor rechter gedaagd vanwege bankgarantie Fyra

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS wil ruim 37 miljoen euro terughalen die ze aan Fyra-bouwer AnsaldoBreda heeft betaald, omdat de spoorwegmaatschappij de Fyra heeft geannuleeerd. Omdat de ING Bank een deel van de garanties voor de 37.245.600 euro heeft afgegeven, dient maandag een kort geding hierover in Nederland.

Dit kort geding vindt plaats bij de rechtbank in Utrecht. ING heeft de garanties niet aan de Belgen kunnen uitkeren, omdat een Italiaanse rechter op verzoek van AnsaldoBreda die uitbetaling voorlopig heeft verboden.

In totaal staan meer dan 10 banken garant voor het miljoenenbedrag. ING neemt daarin met 23 procent het grootste deel voor haar rekening. Een woordvoerster van de bank zegt dat ING weliswaar is gedagvaard, maar eigenlijk een neutrale partij is in de kwestie. Mocht een rechter uiteindelijk bepalen dat NMBS recht heeft op het geld, dan zullen de banken uitbetalen. De banken moeten dat geld dan vervolgens zien terug te halen bij AnsaldoBreda.

Een Italiaanse rechter bepaalde dus dat ING en de andere banken voorlopig niet mogen uitbetalen. Voor 4 juli is een hoorzitting in Milaan gepland, waar de rechter zich weer over de zaak buigt.

Aan de Nederlandse rechter zal ING vragen om geen oordeel te vellen totdat de Italiaanse rechter zich heeft uitgesproken. Doet de Nederlandse rechter dat niet, dan hopen de banken dat ze het geld bijvoorbeeld op een geblokkeerde rekening mogen storten. Het zou dan bijvoorbeeld gaan om een rekening onder supervisie van een notaris of accountant.

(c) ANP