fbpx

Initiatiefwet tegen aanbesteding openbaar vervoer

28 jun 2011 23:25

Oppositiepartijen PvdA, SP, D66 en GroenLinks gaan zich samen inzetten om de aanbesteding van het openbaar vervoer in de vier grote steden tegen te gaan. Met een initiatiefwet willen ze het voor Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht mogelijk maken om een eigen openbaar vervoersbedrijf te hebben. Dat maken de vier partijen woensdag bekend.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil Amsterdam, Rotterdam en Den Haag verplichten hun publieke vervoersbedrijven aan te besteden, zoals al eerder in Utrecht gebeurde. Dit betekent dat vervoersbedrijven GVB, RET en HTM verkocht moeten worden.

De vier partijen willen dat gemeenten zelf mogen beslissen of ze wel of niet aanbesteden. Zowel de lokale wethouders als het personeel van de vervoersbedrijven zijn tegen de verplichte aanbesteding.

Het initiatiefwetsvoorstel wordt woensdagochtend symbolisch aangeboden op het Plein in Den Haag, waar gedemonstreerd wordt tegen de plannen van Schultz. Na de zomer wordt het voorstel behandeld in de Tweede Kamer. Woensdag rijden er tijdens de demonstratie geen bussen, trams en metro´s van de HTM, RET en GVB (tussen 9u en 15u).