fbpx

Introductie nieuwe Amsterdamse metro uitgesteld

16 mei 2013 12:40

De introductie van de nieuwe metro van Amsterdam op 21 mei is uitgesteld. Dit hebben GVB en Dienst Metro besloten nadat na een uitgebreide testfase een hapering plaatsvond in één van de systemen die nodig zijn om de vertrekprocedure goed uit te voeren. GVB had eerder deze week de pers uitgenodigd voor de eerste rit in reizigersdienst.

De eerste nieuwe metro die volgende week dinsdag in gebruik zou worden genomen, heeft de afgelopen tijd de uitgebreide testprocedures goed doorlopen. Na beëindiging van de testfase en het besluit tot ingebruikname, is er toch een hapering geconstateerd met het systeem dat gebruikt wordt tijdens de vertrekprocedure. 

De hapering doet zich voor als het signaal van TreinTV wordt omgezet van analoog naar een digitaal signaal. Bart Schmeink, directeur GVB: "We hebben een moderne metro klaarstaan waar we straks trots op mogen zijn. Het is bijzonder jammer dat we nog even op de nieuwe metro moeten wachten." Vervolgens: "Een moderne metro moet communiceren met een bestaand systeem dat ruim 35 jaar oud is.” En dat blijkt lastiger dan gedacht.

In september hoopte GVB nog dat de nieuwe metro´s eind 2012 of anders begin 2013 in de reizigersdienst zouden komen. Wanneer de eerste nieuwe metro nu in dienst zal verschijnen, durft GVB niet te zeggen. 

De problemen komen voor GVB onverwacht. Er waren weliswaar eerder problemen met TreinTV, maar die problemen waren opgelost. Het metrostel had 500 kilometer gereden zonder problemen. Daarop werd besloten om de metro op 21 mei te introduceren. Top-technici van Alstom moeten nu de problemen gaan analyseren en oplossen.

In totaal zijn door gemeente Amsterdam bij leverancier Alstom 28 metro’s besteld van het type Metropolis. Vergelijkbare metro’s rijden in onder andere Barcelona, Boedapest en Istanbul.