fbpx

iRail.be weer online en waarschuwt NMBS

06 jul 2010 20:04

iRail, de webapplicatie die verboden werd door de NMBS, is opnieuw online gezet. Eerder werd de website offline gehaald na juridische dreigementen. Op haar beurt waarschuwt de advocaat van iRail nu de Belgische spoorwegmaatschappij voor haar gedrag. Dat meldt de belgische nieuwswebsite ZDnet.be.

De applicatie toont de dienstregeling van de NMBS, maar werd vorige maand op vraag van de Spoorwegen offline gehaald. Volgens de maatschappij schendt iRail onder meer haar auteursrecht, databankrecht en merkenrecht. Daarnaast zou de applicatie volgens de NMBS onjuiste informatie geven. Een voorbeeld waarin een fout advies werd gegeven, kon de NMBS echter niet noemen.

Geen sprake van auteursrechten
Yeri Tiete, de man die de applicatie ontwikkelde, schrijft nu op zijn blog dat hij in overleg met zijn advocaat de toepassing weer online heeft gezet. In een brief aan de NMBS verdedigt hij de applicatie, en wijst hij erop dat de NMBS dergelijke toepassingen helemaal niet mag verbieden.

In de brief staat dat er geen sprake is van auteursrechten, aangezien loutere gegevens daar niet onder worden beschermd. Bovendien vloeien die gegevens voort uit het internationale Hafas-systeem. Dat wil volgens de advocaat zeggen dat de NMBS niet heeft hoeven investeren om die gegevens bij elkaar te krijgen, en dat er dus geen databankrecht van toepassing is.

Beheerscontract
Daarnaast wijst Tiete er op dat de NMBS volgens haar beheerscontract verplicht “een omgeving te creëren waarin de nieuwe mogelijkheden inzake informatie- en communicatietechnologie (ICT) volop worden benut”, aldus de brief. Waarna de redenering volgt dat iRail daar onder valt.

Bijval
De NMBS kreeg eerder al kritiek vanwege haar optreden tegen iRail. Zo nam onder meer aftredend Belgisch minister Van Quickenborne (ICT) het al voor Yeri Tiete op. De NMBS trok zich tot dusver niets van de kritiek aan. Welke stappen de NMBS nu gaat zetten nu de applicatie weer online is, is nog niet duidelijk.