fbpx
Foto: Kialna Photography

Journalist verhoord over fraude ov-chipkaart

Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht zal woensdag onderzoeksjournalist Brenno de Winter verhoort over de fraude die hij zou hebben gepleegd met een aantal anonieme ov-chipkaarten. Dat liet het OM dinsdag weten.

Brenno de Winter onderzoekt het dossier OV-Chipkaart al vier jaar. In januari maakte hij bekend hoe er met de OV-chipkaart gefraudeerd kan worden, maar voordat hij dat deed waarschuwde hij de Nederlandse Spoorwegen. Hij publiceerde zijn onderzoek om de misstanden aan de kaak te kunnen stellen. Maar voor jusitie is de intentie van zijn hack nog niet duidelijk, daarom wordt de journalist woensdag gehoord.

De Winter publiseerde in januari zijn onderzoek in samenwerking met de NOS, PowNews, Webwereld en RTV Rijnmond, maar is nu als enige verdacht. "Het vervelende is dat ik freelancer ben en dus nu onder druk sta. Waar de NOS 175 miljoen budget heeft om ook advocaten van te betalen, heb ik dat niet. Dat betekent dat ik nu al gestraft ben voor het doen van mijn werk" zegt de journalist tegen Webwereld.

Afhankelijk van de uitkomst van het gesprek zal de officier van justitie beslissen of De Winter verder wordt vervolgd, aldus een woordvoerster. "Voor journalisten die iets aan de kaak willen stellen ligt het anders dan voor frauderende burgers.”

Foto: Kialna Photography