fbpx

Kamer: laat blinden ook in bus en tram op rekening reizen

02 apr 2013 17:06

Blinden en slechtzienden moeten ook in het stads- en streekvervoer hun reis kunnen reserveren, zodat reizen met de OV-chipkaart voor hen makkelijker wordt. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) moet dit in overleg met de vervoerders zo snel mogelijk regelen, besloot de Tweede Kamer dinsdag op voorstel van de ChristenUnie.

Volgens Kamerlid Carla Dik-Faber is het veel handiger om reizigers die slecht of niet kunnen zien, te laten reizen op rekening dan op saldo. "Op het spoor is hiervoor al een goede oplossing´´, stelt ze. "Ik wil dat dit ook wordt geregeld voor het stads- en streekvervoer.´´

Blinden en slechtzienden kunnen nu voordat ze in de trein stappen hun reis via internet reserveren. Daardoor hoeven ze op het station niet meer op zoek naar de paaltjes om in- en uit te checken. Ook lopen ze dan niet tegen het probleem aan dat ze niet kunnen controleren of ze goed zijn ingecheckt, omdat de piepjes van het systeem niet duidelijk genoeg zijn.

In het stads- en streekvervoer kan dit nog niet. Daar geldt de zogeheten Sentirekaart, waardoor blinden en slechtzienden nog altijd het risico lopen om te veel te betalen omdat ze verkeerd in- of uitchecken. "Die boete valt dan wel wat lager uit, maar het blijft toch gebruiksonvriendelijk´´, aldus Dik-Faber

Mansveld sprak vorige week al met de visueel gehandicapten over hun problemen in het openbaar vervoer. Zij praten nu verder met de vervoerders. Volgens de staatssecretaris kan er niet binnen enkele weken een oplossing worden gevonden, maar moeten de problemen op termijn wel worden weggenomen.

(c) ANP