fbpx

Kamerleden willen oplossing voor OV-chipkaart problemen

Wilma Mansveld (PvdA) gaat met vervoerders en belangenorganisaties overleggen over problemen die blinden en slechtzienden ondervinden bij het gebruik van de OV-chipkaart. Dat zegde de staatssecretaris van Infrastructuur donderdag toe tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de chipkaart.

Een aantal fracties, waaronder regeringspartij PvdA, SP en GroenLinks, uitten hun zorgen tijdens het debat. Dan gaat het onder meer over de problemen die blinden en slechtzienden ondervinden bij het in- en uitchecken met de OV-chipkaart. "Ik heb u heel goed gehoord" zei Mansveld. Ze wil met alle betrokken organisaties overleggen. Het is belangrijk dat deze zorgen worden doorgesproken en uitgesproken, aldus Mansveld.

Single check-in
In de Tweede Kamer werd donderdag ook gesproken over de andere algemene problemen met de OV-chipkaart. Zo wilde de ChristenUnie een deadline horen wanneer reizigers een single check-in en check-out krijgen. Mansveld wilde dat nog niet noemen, maar beloofde binnenkort daarop terug te komen.

Studenten
De Tweede Kamerleden willen ook een oplossing zien voor studenten, die het door verlies of defect soms geruime tijd zonder OV-chipkaart moeten doen. Nu moeten studenten soms lang wachten op een duplicaat. Volgens Mansveld is die wachttijd inmiddels verkort naar zeven dagen en is dat aanvaardbaar. In de tussentijd kan er gereisd worden tegen betaling met een tijdelijke ov-chipkaart. D66 wilde weten of er bij balies niet een tijdelijke ov-chipkaart gegeven kon worden. Maar volgens Mansveld is dat te ingewikkeld. De VVD stelde voor om dan de kosten van de tijdelijke ov-chipkaart dan achteraf te vergoeden. Mansveld durfde echter niet te zeggen of dat haalbaar is.

Hoge tarieven
Ook maakten de Kamerleden zich zorgen over de hoge regionale tarieven. Sommige reizigers – met name scholieren – zouden soms met een prijsstijging van meer dan honderd procent worden geconfronteerd. Dat komt doordat de abonnementenstructuur sinds januari is gewijzigd en iedere regio zijn eigen nieuwe structuur kent.

Online onderzoek
SP-Kamerlid Farshad Bashir is een online enquête gestart om de tarieven die reizigers moeten betalen in beeld te krijgen. Bashir wil daarmee ook zien of er grote prijsverschillen zijn en hoe de prijzen zich hebben ontwikkeld sinds de invoering van de OV-chipkaart. Bashir: "Bij de invoering van de OV-chipkaart is afgesproken dat het openbaar vervoer niet duurder zou worden. Ik wil weten of dat ook echt niet is gebeurd."