fbpx
Foto: Ronald van den Heerik/Treinreiziger.nl

Kampioenschap Kilometervreten per trein

23 jun 2017 6:00

Hoeveel kilometer kun je in 24 uur afleggen met de trein? Komende zaterdag doen ruim honderd enthousiaste treinreizigers een poging om de Kilometer Kampioen van Nederland te worden. De verwachting is dat het oude record van 1593 kilometer uit 2015 gaat sneuvelen. Daarnaast wordt zaterdag voor het eerst ook de Stations Kampioen georganiseerd. Bij die wedstrijd draait het er om zoveel mogelijk stations in 12 uur aan te doen. 

De wedstrijden worden georganiseerd door Treinreiziger.nl, die daarmee de meest fanatieke treinreiziger van Nederland wil vinden. “Ondanks dat er wel eens iets mis gaat hebben heel veel reizigers enorm veel plezier in het reizen per trein. Dat blijkt wel dat deelnemers van deze wedstrijd zelfs bereid zijn om meer dan 24 uur in de trein door te brengen, zonder bed. Gewoon voor de lol,” zegt initiatiefnemer en eigenaar Hildebrand van Kuijeren. Twee deelnemers vieren zelfs hun verjaardag tijdens het kampioenschap in de trein.

Oudste deelnemer Paul Kuiper tijdens de Kilometer Kampioen van 2015.

Drie generaties
De ruim honderd deelnemers komen uit alle hoeken van Nederland: van Groningen tot Limburg. Ook een Belg doet mee. Bij de familie Kuiper doen zelfs drie generaties mee: de familie levert zowel de oudste (75) als jongste (11) deelnemer .

Oud record
Bob Landman uit Arnhem wist de vorige keer maar liefst 1593 kilometer in 24 uur af te leggen. Dit jaar zal hij zijn titel weer verdedigen. Menno de Vries, die de vorige keer slechts één kilometer te kort kwam, hoopt op revanche. Beide verwachten dat het oude record gaat sneuvelen doordat de regels dit jaar iets anders zijn. Zo telde in 2015 ieder traject maximaal één keer, nu kan een traject twee keer worden afgelegd. Nieuw is dat deelnemers tussen 10 en 14 uur langs Utrecht moeten. Ze krijgen dan een duwtje in de rug van NS.

Winnaar Kilometer Kampioen 2015, Bob Landman.

Passende prijzen
Tot 4:00 uur blijft het spannend en kunnen deelnemers strijden om de titel. De winnaar met de meeste kilometers kan kiezen uit passende prijzen: een jaar lang treinen in het weekend of een treinreis door Europa. De winnaar van de Stations Kampioen wint een tegoedbon van de Spoordeelwinkel van 150 euro. De prijzen worden beschikbaar gesteld door de Nederlandse Spoorwegen, die de wedstrijd mede mogelijk heeft gemaakt.

Fictieve wedstrijd
De wedstrijd is geïnspireerd op het boek De Kilometer Kampioen uit 1954, waarin een fictieve soortgelijke wedstrijd wordt beschreven. In het boek komt de winnaar niet verder dan 908 kilometer. Alle ruim 110 deelnemers verwachten dat aantal te overtreffen. “Ik denk zelfs dat alle deelnemers samen meer dan 150.000 kilometer zullen afleggen. Dat is bijna drie keer de wereld rond,” zegt Hildebrand. Grappig detail: in 1954 werd het boek geschreven door A.D. Hildebrand. Nu is Hildebrand de voornaam van de organisator.

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
F.F.W. Beijerling
6 jaren geleden

Voor meer informatie over A.D. Hildebrand, zie http://www.antiqbook.info/nl/verzamelen/kinderboeken/hildebrand.phtml

Karin Herregodts
6 jaren geleden

Wat een hartstikke leuk initiatief van de NS
Ik las het toevallig in de PZC het verhaal van de 12 jarige Enzo die toch een geweldige vader heeft, Enzo veel succes. We mopperen wel veel op de NS dat de trein te laats is etc.
Toch zijn ze ook heel sociaal. Ik stond 1 1/2 jaar geleden s’avonds om 7 uur in Goes om naar mijn ernstige zieke zus in Nijmegen te gaan. Haar toestand was zeer kritiek en net die avond viel de trein Goes-Roosendaal uit vanwege omstandigheden. Ik belde de NS, legde de situatie uit en de NS zorgde dat ik om 11 uur in Nijmegen was, Een pluim voor de NS.